tisdag, december 18, 2012

Tisdagstema DYRBART

Det är något med kristallkronor. Något som jag inte riktigt står ut med. Kan inte riktigt sätta fingret på problemet i min relation till dessa statusmättade och kostsamma armaturer som varit utmärkande för fint folks finaste rum i generationer. 

Visst, i offentliga miljöer (som den på bilden, en sal i Kungliga Vetenskapsakademien) är de där glasbitsknippena inte bara helt uthärdliga utan rent av lite häftiga. Men den heta önskan som min föräldrageneration har närt genom alla år, den att ha en kristallkrona över middagsbordet, den har jag aldrig kunnat förlika mig med.

Dyrbara är de förvisso, de här "lamporna". Dessutom kostar de tid, massor av tid. För om man inte älskar kristallkronor i största allmänhet blir de ännu mer förskräckliga när man tydligt ser spindelväven som förbinder de olika prismorna med varandra i ett intrikat nätverk, så långt från glasriket som man kan komma. Se där ännu ett skäl till att låta de här kronorna stanna i slotten, där det finns lokalvårdare, och använda annan belysning i kojorna.

Fast likväl finns de där, och smak ska man förstås aldrig diskutera. Det är väl egentligen tur att vi får ha kristallkrona om vi vill  och avstå, om det råkar vara vad vi (jag) föredrar. 
Minns dock ett komiskt inslag i ett tv-program där folk skull få lära sig hur man enkelt gör rent en kristallkrona. Programledaren fick, för kamerans skull, fullt påklädd kliva upp i karet tillsammans med dyrgripen, som skulle bada. 
Som om städning inte kan vara tillräckligt påfrestande ändå ...

Copyright Klimakteriehäxan

Veckans tisdagstema är DYRBART och du hittar fler dyrbara saker här.

16 kommentarer:

 1. Jag tycker de är pampiga och vackra, men de gör sig kanske bäst i offentliga miljöer.

  SvaraRadera
 2. Visst är de där dyrgriparna riktigt mäktiga där de hör hemma, men själv skulle jag avstå ..

  SvaraRadera
 3. Förr gillade jag inte alls sådana men nu tänker jag annorlunda om dem. Med fint glas i är de ju väldigt dyrbara :)
  http://fotochip.blogspot.se/2012/12/dyrbarast.html

  SvaraRadera
 4. Pampigt, dyrt och svårplacerat! Säkert vackra i rätt miljö!

  SvaraRadera
 5. Vacker och säkert mycket dyrbar!
  Ha en skön tisdag och julhelg.
  Kramen.

  SvaraRadera
 6. Nog gör de sig i pampiga miljöer ... men hemma? Nej, jag vet inte det jag ;)

  SvaraRadera
 7. Pampigt och dyrbart. Numer har jag hört av många ungdomar att en kristallkrona i köket är dödshäftigt. Ja smartare att ha den där i stället för ett finrum som man sällan använder om man vill njuta av dyrgriparna.

  SvaraRadera
 8. Ja vilket jobb att dammtorka en sådan. Du har såklart rätt, dom där är bara fina i riktigt pampiga miljöer, inte i vanliga hem!

  SvaraRadera
 9. De där kronorna är ganska krävande ja :) Kräver takhöjd och pengar för att inte tala om tid som i städtid. Passar bättre i slott än i koja - jag förvarar föräldrarnas dyrgrip på vinden i väntan på bättre tider ;)

  SvaraRadera
 10. Anonym10:12 em

  Den där kronan skulle slå i golvet hos mig trots ganska generös takhöjd. Jag tycker de äldre kronorna med lite större prismor är charmigare :0)

  SvaraRadera
 11. En svensk slottsfru lärde mej (?) att man kan använda hårtork och blåsa bort damm...

  SvaraRadera
 12. P.S.
  har alltid drömt om en kristallkrona hemma, men gifte mej med en alldeles för låååång man, och födde långa söner....

  SvaraRadera
 13. Kristallkronor är fina saker men om jag skulle ha en hemma så blir det en liten en med tanke på takhöjden.
  Ha det bra!
  Julkram Kakan

  SvaraRadera
 14. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 15. Har förstått att folk har mindre kristallkronor i såväl kök (som Jeanette påpekar) som badrum, och det låter lite lagom vanvördigt i mina öron. En sak är säker: viss takhöjd krävs, även om det kanske inte behöver vara lika mycket rymd som på KVA ...
  Säkert är det också så att man kommit på fler sätt att göra rent - Hanneles hårtork biter förstås inte på ingrodd flugskit, men är kanske en bra början!

  9:52 em

  SvaraRadera
 16. ingrodd skit... slottsfruar städar lite oftare

  SvaraRadera