tisdag, september 30, 2014

Trevliga trasor och tisdagstema SKAL

Trasmattor är fint, väldigt fint. Dessutom roligt att väva. Mindre kul är det att fixa till de där trasorna. Jag sparar slitna lakan, till exempel. Väldigt bra att ha till trasmattor, absolut! Det är bara det att ingenting händer, här klipps inga trasor, vävstolen har inte ens varit ihopsatt på åratal.

Lite kan detta väl också skyllas på att det är rätt gott om trasmattor hos oss. De har lagts på hög i flera generationer. Det är tuskaft och rosengång och gåsöga, randigt i alla möjliga (och ibland ganska omöjliga) färger. Nog sägs det att tyska turister gärna köper gamla trasmattor, slitna ska de vara, men jag träffar väldigt få besökare från Tyskland faktiskt, så jag har inte gjort några såna affärer.

Men nu har jag fått en idé. Den föddes när jag i en Ica-butik, av alla ställen, fann mig stå öga mot öga med en trasmattekudde. Billig var den också, 80 kronor, så jag tog två ... Och se, de piffade upp gästsängens mörkblå överkast!

Nu funderar jag på om detta är nischen där mina gamla trasmattor ska hamna. Vik, sy ihop, stoppa i en innerkudde och vips! trevliga trasor som ny inredningsdetalj i (nästan) egen design. Gäller väl förstås att förankra inslagen i väven med hjälp av en symaskin, men det måste ju vara görbart.

Ja vad tror ni, ska jag gå på Ica-linjen (som antagligen är importerad från Indien, men det står ingenstans).
Fast jag skulle vilja ha mer än 80 spänn för besväret.
Det är ett svårt kapitel, det där med textilimport.

Copyright Klimakteriehäxan

Eftersom denna veckas tisdagstema är SKAL så tänkte jag att visst är väl kuddfodral en sorts skal, eller hur? Klicka på länken så kan det kanske bli både skalat och oskalat i olika former!

8 kommentarer:

 1. Trasmattor får mig att minnas tillbaka då jag var barn. Mamma samlade trasor av slitna lakan åt mormor som vävde trasmattor.

  Lustigt att du fann trasmattekuddar på ICA av alla ställen ;-) Låter kul och spännande med egen designade kuddar. Varför inte... ;-) Klart dina kuddar ska kostar mer än 80 kr/styck :-)

  SvaraRadera
 2. Smart idé att göra trasmattekuddar! Gör några åt dig själv och när ryktet sprider sig kommer kunderna att stå i kö för att köpa och du får ruggigt bra betalt! I den bästa av världar kanske!
  Ha en skön tisdagskväll!

  SvaraRadera
 3. Klockrent! Klart ett kuddfodral är ett skal. Och idén är kul. Testa!

  SvaraRadera
 4. Mycket nostalgi med trasmattor, fast nu var det ju skalet som skulle få huvudrollen. Och visst är det snyggt som kuddskal!

  SvaraRadera
 5. Fint det blev, jättetrendigt!

  SvaraRadera
 6. Ett trevligt sätt att ta vara på gamla trasmattor. Och visst är de ett skal!

  SvaraRadera
 7. Mamma satt alltid på somrarna i en solstol på gården och klippte trasor som lindades till nystan. Sen lämnades de till andra som vävde mattor. Vi har ett helt rum i föräldrahemmet där det ligger trasmattor på alla hyllor. När jag valkampanjande för Fi hämtade jag trasmattor hemma som vi la på marken i vårt partytält, det blev ombonat och mysigt.

  SvaraRadera
 8. Jättesnygga skal! Vilken bra idé att göra egna! Om du gör det får du gärna berätta detaljerna så kanske jag också provar.=)

  SvaraRadera