söndag, mars 08, 2015

Att läsa på en kvinnornas dag

Den 8 mars verkar inte bara vara kvinnodagen i år, det verkar också vara dagen för vårens ankomst. Solen skiner, termometern har tagit ett glädjeskutt uppåt och Årstaviken glittrar och skvalpar, utan en endaste isbit inom synhåll. Vinden är onödigt vårvild, men det går inte att göra så mycket åt. Lite vårvilda kan vi ju alla bli!

Alltså är inte vädersituationen sådan som man brukar kalla perfekt för att krypa upp i en soffa med en bok. Vilket inte hindrar att man kan fundera över vad som skulle kunna vara lämpligt en dag som denna. Det kommer garanterat regn och gråa moln, förr eller senare, och då kan det ju vara praktiskt att ha en liten bokhög att plocka fram ...

Visst vet vi redan att det är tjejer/kvinnor/damer/tanter som läser mest böcker. Författare är inte heller sällan av kvinnokön. Och ämnen som möjligen lämpar sig bättre än andra kan också tänkas röra kvinnors hjärtan innan de tar sig in i männens. Men i slutändan är det ändå personliga val vi gör. Se här fem av mina favoriter som kan förses med etiketten "kvinnodagsbok" (trots att det går utmärkt att läsa dem vilken annan dag på året som helst).

En fantastisk bok jag återvänder till är Nobelpris-belönade Sigrid Undsets "Kristin Lavransdotter". Vilken stark människa! Vilken härlig läsning, romantik och spänning och allt i ett enda paket!
"Americanah" av en modern favorit, Chimamanda Ngozi Achibie, är en sann läsupplevelse. Det tycker jag också att "Flicka med gröna ögon" (Girl With Green Eyes) av Edna O´Brien är, precis som hela hennes serie om tjejer på Irland, fram till "Flickor i äktenskapets hamn" (Girls In Their Married Bliss). I hennes böcker är huvudpersonerna alltid kvinnor.

Majgull Axelsson har skrivit en rad bra romaner, men det är ändå en annan av hennes böcker som jag menar borde vara obligatorisk läsning för alla: "Rosario är död". Om utnyttjade flickor och deras samvetslösa utnyttjare, byggt på faktisk grund  förstås och tyvärr.

På femte plats (fast min lista är inte i prioritetsordning) hamnar, efter svåra kval, Lisa Sees historiska roman som skildrar kinesiska kvinnors öde. "Snowflower and the Secret Fan" är spännande, otäck och, precis som Axelssons bok, väl researchad och verklighetstrogen, såvitt jag förstår. Hittar den inte i svensk översättning, men det kan bero på att jag letat dåligt.

Nu sneglar jag skamset mot bokhyllan där rader av favoriter står och trängs utan att ha fått komma med: Selma Lagerlöf, Joyce Carol Oates, Margaret Atwood (ja, hennes "Kattöga" ska inte glömmas ...), Vita Andersen också ("Håll käften och var söt"). Men nu blev det femlingar den här gången!

Lekplatsen blev plötsligt smockfull i vårsolen. Här finns inga mössor men bara armar, ben utan strumpor och minsann lite matsäck också!
Äntligen blommar det i rabatten! Lite krokus som en blomsterhälsning på den Internationella kvinnodagen!
Copyright Klimakteriehäxan

5 kommentarer:

 1. Anonym4:11 em

  Tack för blommorna! från en annan häxa ...

  SvaraRadera
 2. Våren kom till Mogata idag också - men några blommor såg jag inte till på min solskenspromenad.

  Tack för boktipsen - jag ska genast anteckna. Läser helst kvinnliga författare nu för tiden.
  Ingrid

  SvaraRadera
 3. Ditt tips om Maj-Gull Axelssons "Rosario är död" kan jag bara hålla med om. Läsning som verkligen tar tag i en - mer än vad man skulle vilja.

  Sigrid Undset har jag faktiskt aldrig läst men jag skriver upp henne i mitt bokminne där Americanah redan finns.

  Undrade just varför inte Joyce Carol Oates kom in bland dina fem, men förstår ju att alla inte kan rymmas där.

  SvaraRadera
 4. vilken fin bokhög! Snöblomma och den hemliga solfjädern heter Lisa Sees bok.

  SvaraRadera
 5. Anonym11:38 fm

  Härliga vårtecken på dina foton!

  Kulsprutan

  SvaraRadera