lördag, mars 14, 2015

Minnesvärt och dramatiskt öde

I går kväll hade alla svenska soffpotatisar fullt upp med underhållning anpassad för tv-bruk: Babben och Skavlan i ettan, Let´s dance i fyran, plus en och annan kriminalare och lite annat smått och gott.
Och nog för att jag hade tänkt följa Ingemar Stenmarks öde på parketten, men det har ändå inte blivit så. Exempelvis just denna fredag den trettonde kändes det som att det blev ännu bättre!

För låtarna kan jag fortfarande och soundet minns jag väl från tonåren. Men själva begreppet "Jailbird Singers" hade jag glömt. Tre musikaliska killar som lärde känna varandra medan Långholmen fortfarande var ett fängelse, som fick kontakt med det tongivande (haha) skivbolaget Metronome och som slog igenom med dunder och brak. Det var 60-tal.

Succén var stor men snart över. Den minnesvärda, bitvis rörande och dramatiska historien berättas i dokumentären med rubriken "Där björkarna susa", lånad från en av de verkliga hittarna. Trion sjöng också en del s k väckelsesånger, med hjärta.
Bara en av de tre är fortfarande i livet, men andra fyller i och skildrar grabbarnas öde i programmet, som är gjort av Börge Jansson och Peter Schildt.
Se det här!

Copyright Klimakteriehäxan

7 kommentarer:

 1. Anonym12:00 em

  Ska kolla. Hur länge finns det på Play?

  SvaraRadera
 2. En månad från i går (första sändningsdagen).

  SvaraRadera
 3. Långholmen är väldigt fint nu, ätit gott där, fin trädgård också. Grabbarna Sjögren bra. Jag ska läsa. Barbro Alvings bok om hennes tid på Långholmen.

  SvaraRadera
 4. Grabbarna sjöng bra... skrev väl min i
  Pad

  SvaraRadera
 5. (min iPad skriver helt själv, "datorns fel" som man sa förr)

  SvaraRadera
 6. Kommer ihåg Jailbird singers, men det var ju inte min musik. Jag gillade jazz och swing bättre...
  Ingrid

  SvaraRadera
 7. Men Ingrid, det här programmet kan man se inte bara för musikens skull - det är en fantastisk berättelse också!

  SvaraRadera