tisdag, mars 31, 2015

Huka er, nu kommer dom! och TISDAGSTEMA

Nu börjar det bli dags! För nu blir det dramatiskt! Putsa kvasten, ladda kaffekannan, fyll korgen, knyt sjaletten under hakan och ta fart!
Jo, nog är det väl så en påskkärring börjar sin resa?

Påskkärringen är inte så vanlig nu för tiden, tycks det. Åtminstone inte i storstäderna. Minns hur 7-åriga Dottern, enligt värmländsk tradition bemålad och utklädd, gick fram till en liten klasskompis för att ge henne ett av de där "påskbreven" med godis i  en helt okänd företeelse på Södermalm, men noggrant importerad från Barndomslandet av mig som mindes hur kul jag själv haft det som barn, i denna den enklaste av alla dramatiska former: lek, med maskeradanknytning och på låtsas.

Det var bara det att den lilla lekkamraten inte ens kände igen sin kompis. Hon blev i stället livrädd, klamrade sig fast vid sin pappas knän och gallskrek. Antar att han tog emot godiset i barnets ställe, men minns mest hur vi upplevde ett totalt misslyckande med vårt initiativ, som hade den bästa av avsikter.

Fast barn brukar ju ändå gilla att spöka ut sig, även om det nu mer tycks gälla Halloween än påsk. Så varför inte ta fram lite knallrött läppstift till häxans kinder, en brun penna att göra fräknar, mustasch och djärva ögonbryn med och sedan en djupdykning i sjalförrådet. Ett förkläde fullbordar stassen och nog står det väl ändå en liten sopkvast där hemma?

Sedan finns det en helt annan konflikt inbyggd. Den gäller tidpunkten. Ska påskkärringen flyga till Häcklefjäll redan på skärtorsdagen? Eller är det påskafton som är den "korrekta" resdagen? På den frågan har jag inget svar. Men är man barn (både pojkar och flickor får vara med!)  som tycker det är kul att klä ut sig spelar det faktiskt ingen roll vilken dag man väljer!

Huka er, allihop, för nu kommer dom!


DRAMATISK är veckans ord i tisdagstemat. Kolla in andra former av dramatik här!
Copyright Klimakteriehäxan

11 kommentarer:

 1. Vilka sötnosar :) minns att jag klädde ut mig när jag var liten men dottern har nog bara gjort det någon enstaka gång.
  Vi ses väl på Blåkulla!

  SvaraRadera
 2. Fin tradition när det inte bara går ut på att ringa på dörren med sjalett på huvudet och vänta sig få godis eller pengar ... en liten motprestation väntar jag mig, ordentlig utklätt eller ett påskkort att lämna kanske.

  SvaraRadera
 3. Rolig tradition och precis som du beskriver är det olika dagar i olika delar av Sverige. Tror att skåningarnas påskkärringar åker på skärtorsdagen.

  SvaraRadera
 4. Vilka söta påskkäringar du har fotat, jag tycker det mest dramatiska med dem är när man glömt att handla godis när de ringer på dörren o står där näpna och förväntansfulla!

  SvaraRadera
 5. Jag frågade också härom dagen vilken dag häxorna flyger och då var det någon som sa att det är på Skärtorsdagen.
  När min dotter var liten firade vi påsk i svenska Österbotten och där ritar man påskbrev som man sedan utklädd till häxa kastar in genom dörren hos folk. :)

  SvaraRadera
 6. på dagis kan man träffa på en och annan häxa, de är fridlysta. Idag har jag köpt lite nyttigheter för att stoppa i barnbarnens påskägg

  SvaraRadera
 7. Här verkar traditionen att "gå och påska" ha dött ut. Men kanske den återuppstår i år? Det bor inte så många barn här i närheten just nu, det kanske är därför?

  SvaraRadera
 8. Har köpt hem ett kilo godis till påskkärringarna och påskgubbarna som alltid hälsar på hos oss på Skärtorsdagen. Så det gäller att hålla sig hemma då, annars blir besvikelsen stor bland grannbarnen.

  SvaraRadera
 9. Kommer ingen påskekjerringer her. Tror ikke vi har den tradisjonen lenger, på denne siden av kjølen.
  Synd.
  Ha en fin dag
  Mormor

  SvaraRadera
 10. Vilka söta häxor! Pàsken firas inte mycket här i Frankrike och nàgra pàskkärringar finns här inte. Men jag minns hur kul det var att klä ut sig pà skärtorsdagen och "flyga" iväg till Blàkulla pà ett kvastskaft!

  SvaraRadera
 11. Vilka sötnosar;-)
  GLAD PÅSK

  SvaraRadera