lördag, mars 28, 2015

CITAT om livets andra halva

"I en tid då arbete för de flesta människor betydde kroppsarbete fanns ingen anledning att fundera på livets andra halva. Du fortsatte helt enkelt bara göra det du alltid gjort. Om du hade tur att överleva 40 års hårt arbete i kvarnen eller vid järnvägen, så hade du knappast något emot att spendera återstoden av ditt liv med att inte göra någonting alls. Idag är majoriteten av allt arbete istället kunskapsinriktat och kunskapsarbetare är inte 'färdiga' efter 40 års arbete, de är snarast uttråkade."

-Managementgurun Peter F. Drucker i sin klassiska ledarskapstext "Managing Oneself" för Harvard Business Review, om hur vi bör ta oss an den andra halvan av vårt arbetsliv (läs: när vi går i pension). Han slår också fast att det är högst rimligt att satsa på en ny yrkesbana senare i livet. Men då ska man börja "i det lilla" och börja i tid! Kan vara värt att läsa hela kanske!

6 kommentarer:

 1. vi trädgårdsägare lever länge ♥

  SvaraRadera
 2. Undrar om det gäller balkongbönder också???

  SvaraRadera
 3. Interessant tema. Jeg må ærlig innrømme at det er noe jeg ikke har tenkt noe særlig over..enda. Når det gjelder skiftet mitt fra blogspot over til eget domene var det egentlig ganske tilfeldig. Jeg var med på en giveaway der premien var en bloggmakeover, jeg vant dessverre ikke, men ble utrolig inspirert til å gjøre noe mer ut av bloggen min. Jeg fikk eget domene og Mariell fra bloggen Hjartesmil skreddersydde det hele for meg. Jeg syns det er kjempespennende, og ser frem til å blogge så ofte som jeg kan.
  Den eneste bakdelen er at jeg har litt problemer med å kommentere hos blogspot-bloggene, men det løser jeg med å bruke min gamle konto, og heller skrive inn den nye adressen min.
  God helg fra Anette
  www.anettesbokboble.com

  SvaraRadera
 4. även balkongfolket är friskare och gladare!

  SvaraRadera
 5. Man får börja i tid att fundera över rolig sysselsättning, som man är intresserad av den dag man går i pension. För min del är trädgårdsarbete i lagom takt en sådan. Fotografering på egen intressenivå en annan - gäller bara att inte drunkna i teknik-/prylkamerahavet.

  Och att läsa ... min blogg handlar dock inte så mycket om böcker. Det är ju en förutsättning för att vara med i 'Bokbloggsjerka'. Det är förklaringen till att jag inte finns med där.

  SvaraRadera
 6. Peter F. Drucker och jag har nog inte riktigt samma uppfattning om livet och hur det bör levas. Så jag är innerligt tacksam att jag lever i en helt annan värld än den där han håller till.
  Jag har inga som helst problem att tackla andra halvan av mitt liv - och det på mitt eget vis.
  Kan inte låta bli att fundera över vem som avgör om en person är en "great achiever", personen själv eller omvärlden - eller rent av eftervärlden.
  Margaretha

  SvaraRadera