måndag, mars 16, 2015

Ett trosfynd

Den är smårutig i vitt och ljusblått. Storleken okänd, liksom ursprunget och lika okänd som den idéspruta som fick gehör för en nyhet som på sitt sätt var revolutionerande. Det måste ha varit 70-tal.

Att det handlade om radikalt nytänkande är solklart. Köp papperstrosor, glöm tvätten, släng dem bara när de använts! De såldes individuellt förpackade men i en sammanhängande rad. Bara att riva loss något par och slänga ner i gympaväskan eller weekendbagen.

Det var just i påsen med träningskläder jag gjorde fyndet. Två papperstrosor, i rejäl bikinimodell, som måste ha legat där i evigheter, som reserv ifall jag skulle ha glömt rena underplagg att ta till när jag svettats färdigt, det var nog tanken. Nu ville jag testa: funkade de verkligen?

Jag mindes att man fick vara lite försiktig, det var lätt att köra en nagel genom "tyget". Och resåren kunde man lätt dra av, där gällde det också att ta det varligt. Storleken då? Ja, märkvärdigt nog kunde jag komma i, trots att det är rätt många kilon sedan papperstrosan var en nymodighet. Sedan är det det där med känslan, den viktiga närmast-kroppen-upplevelsen ... Tja, inte var det som siden precis. Inte som skönaste bomullen heller. Men visst, visst gick det an!

Intresserat följde jag min trosas öde genom eftermiddagen, med något toabesök och en hel del rörelse. Den höll! Fast vid läggdags var också 70-talsbyxan slut och hamnade på därför avsett ställe, alltså soppåsen.

Nu vet jag inte riktigt hur bra den där tanken var, egentligen. Och tydligen har man gjort försök med nylansering, fast då i stringmodell, med eventuell framgång dold i dunkel.  Det man sparar i tvättmedel och -tid för miljöns skull nollställs kanske av kortvarigt användande av papper? Men nog ser jag vitsen med att inte ha så mycket underkläder i tvättskåpet!

När jag googlar för att se om jag kan hitta mer info om mitt trosfynd visar det sig, att de minsann fortfarande är efterfrågade, i ursprunglig version!
Någon har köpt två stycken på en auktionssajt och betalat 40 kronor.
Priset var avgjort mycket lägre när jag köpte mina ...

Copyright Klimakteriehäxan

9 kommentarer:

 1. Hahaha...Tack för dagens första skratt. Papperstrosor har jag inget minne av. :)

  SvaraRadera
 2. Anonym2:29 em

  Jag minns papperstrosorna som nog var praktiska att ha ibland, men med en passform som en ´one-size-for-all´duschmössa´.
  Fast nu blev jag nyfiken på hur länge sedan det var du använde innehållet i din påse för träningskläder sist. Där du hittade paketet med papperstrosos.
  (Nån gång på 70-talet?)

  Kulsprutan

  SvaraRadera
 3. Kompisen hade med sig en radda trosor när hon var ute och paddlade några dagar. Hon kunde inte förstå varför killen bakom henne, fick så roligt när hon klev ur kanoten. Så kände hon med handen, på baken, byxorna var helt upplösta ( hon hade bara en skjorta över underkläderna).

  Själv provade jag dem på en resa, men det gav inte mersmak.
  Margaretha

  SvaraRadera
 4. hihi, jag minns, något man skulle ha med sig på resor? Nu heter det väl trosskydd, vad har killarna??

  Papperslakan fanns också.

  SvaraRadera
 5. Alltså, att papperstrosorna försvann ur sortimentet har nog en rad helt begripliga förklaringar!!! Papperslakan tror jag också att jag testat i nåt resesammanhang. Gav inte mersmak.
  Och, Kulsprutan, träningsväskan är visserligen inte i daglig användning - men papperstrosorna låg i en påse på botten, en påse jag inte lagt märke till på åratal - trots att jag gjort några (alltför få) turer till gymmet ... :-D

  SvaraRadera
 6. Anonym12:58 em

  Bra, då vet jag.
  Det gäller alltså både det ena och det andra i träningssammanhanget :)

  Kulsprutan

  SvaraRadera
 7. Har faktiskt aldrig använt papperstrosor. Det måste ju skava efter ett tag om man använder dem ständigt. Den som köpte trosorna på auktion var väl någon som samlade på unika grejor. Eller någon man med nostalgi...
  Ingrid

  SvaraRadera
 8. När Alice Cooper släppte sin första vinylskiva "Schools Out", var vinylskivan klädd i en papptrosa.
  Har skivan som ligger i sitt fodral utformat som en skolbänk.

  SvaraRadera
 9. Lars Ingvar - det låter som om du sitter på en sann raritet!!!

  SvaraRadera