fredag, mars 13, 2015

Hur hinner man läsa - om man hinner alls?

Hur hinner du läsa så många böcker?
Den frågan vidarebefordras via veckans Bokbloggsjerka. Ja, ni har väl inte missat att mängder av bloggar handlar väldigt mycket om böcker? En del skriver bara om litteratur. andra (som jag till exempel) blandar och ger och har böcker som ett av många ämnen.

Den där frågan är rätt vanlig när man gillar både att läsa och att prata med andra om det man själv läser, precis som det är spännande att höra vilka  författare som vänner och bekanta upptäckt och gärna rekommenderar.

Minns tiden när vi energiskt letade nytt boende. Jag var helt hopplös när det kom till stambyten, energiförsörjning och låneläge. För om bostaden fortfarande var möblerad fastnade jag ofelbart framför befintliga bokhyllor: vad fanns där? Som om raden av sönderbläddrade pocketar och prydliga travar med pampiga praktverk skulle ingå i köpet! (Det gjorde de aldrig, men när vi till sist slog till ingick en väldigt fin måttanpassad bokhylla ...)

Svaret på frågan är att jag hinner inte alls läsa särskilt många böcker längre. Förr klämde jag säkert minst en roman/deckare i veckan, parallellt med arbete och fritid. Som nybliven mamma blev lässtunderna glesare, fast då ägnade jag mycket tid åt högläsning och det var också givande, för såväl mor som barn.

Nu satsar jag på semestern. Nästan det viktigaste i packningen är momentet då man ska välja vilka böcker som får följa med. Det brukar funka. Samtidigt växer oavbrutet högen av sådant som jag väldigt gärna vill, men aldrig verkar få tid till att läsa.

I ärlighetens namn har mobilen och datorn en del av skulden. Det är alldeles för lätt att fastna på Facebook eller ta ett varv till med något mer eller mindre hjärndött spel. När jag tänker på det (och skäms) så intalar jag mig att när jag blir pensionär, då ska jag minsann börja läsa igen. Oavbrutet, sent in på nätterna, högt och lågt, kanske flera böcker i veckan ...

Copyright Klimakteriehäxan

16 kommentarer:

 1. Låter härligt med läsning när man blir pensionär. Jag ser fram emot det :)

  SvaraRadera
 2. Nackdelen med att man verkligen har tid att läsa är att inte ens den tiden räcker till trots att man läser dagar, nätter och varje "ledig" stund.

  SvaraRadera
 3. Det är verkligen lätt att fastna vid datorn eller mobilen istället, jag försöker bli bättre på det!

  SvaraRadera
 4. högläsningen för barnen var verkligen
  rena njutningen! jag saknar den

  SvaraRadera
 5. Jag har aldrig slutat läsa, har nog läst lika mycket hela livet, från ca sex år när jag läste min första bok själv.

  Däremot har jag aldrig spelat något dataspel. Då räknar jag inte de pedagogiska spelen jag körde med mina elever. Facebook kan jag dock fastna vid...

  SvaraRadera
 6. Min bästa läsmånad brukar alltid vara juli när vi är lediga!

  SvaraRadera
 7. Har en läsplatta nu så har med mig en bokhylla i väskan hela tiden, men visst var det förr en stor del inför resan när man funderade på vilka böcker man skulle ta med. Ett kärt bekymmer :)

  SvaraRadera
 8. Anonym10:43 em

  Mobil och dator snor mycket lästid för mig också. :)

  SvaraRadera
 9. idag hittar du inte en bok, inga bokhyllor på lägenhetsvisning, trist (kanske ditt fel :) ♥

  SvaraRadera
 10. Kan hålla med om att surfandet på dator och telefon knycker en del lästid!

  SvaraRadera
 11. Surfandet tar nog bort en del lästid för mig. ;)

  SvaraRadera
 12. Turligt nog kommer det alltid att finnas mer läsvärda böcker än tid.

  SvaraRadera
 13. Ja surfande tar en del av tiden men försöker klämma en bok i veckan åtminstone.

  SvaraRadera
 14. När jag blir pensionär hoppas jag till sist komma ikapp med alla mina hyllvärmare ;)

  SvaraRadera
 15. Hannele - Har verkligen homestyling gått så långt att man tar bort alla böcker har det definitivt gått FÖR långt! (jag fastnade gärna framför eventuella tavlor på väggarna också ...)

  SvaraRadera
 16. Haha! Sen jag blev pensionär är det sällan jag har tid att lösa böcker. Därför åker jag hellre Swebus än åker bil upp till barnbarnen. DÅ läser jag!
  Ingrid

  SvaraRadera