söndag, november 20, 2016

CITAT om språk och ordmängd

"Jag föll i samma fälla som många andra och skrev för mycket och för långt. Utrymmet i ordbehandlaren är till synes oändligt. Det finns inget som hindrar. /.../ Men det behöver strykas. Om datorn lockar med sitt oändliga utrymme, kan den få bjuda på sina effektiva redigeringsmöjligheter också."

-Patrik Hadenius skriver språkkrönika i Dagens Nyheter på söndagarna, alltså också i dag. Och han slår fast det som så många av oss före länge sedan konstaterat: att i princip alla texter är onödigt långa och att förmodligen ingen av dem förlorar på att kortas. Korta ner, det är uppmaningen, inte alltid helt enkel att efterleva även om man håller med i princip ... Däremot kan väl alla oreserverat instämma i språkvetarens gratulation till Selma Lagerlöf. Hon skulle ha fyllt 158 år i dag.

4 kommentarer:

 1. Men har vi i dag så bråttom att vi inte orkar läsa längre texter? Att allt ska vara SMS-kort?

  Varför ska man inte kunna få ha skrivglädje i fingrarna, med många adjektiv och adverb? Ska vi inte kunna få måla med orden längre?

  SvaraRadera
 2. Emma - klart att vi får och kan (om vi kan)! Men det finns rätt gott om romaner på över 700 sidor som hade varit bättre om någon greppat en rödpenna och strukit. Gäller även bästsäljare ...

  SvaraRadera
 3. En del filmmakare har svårt med saxen också. Idag hittar man fina korta romaner på typ 150 sidor, lite längre än noveller ♥

  SvaraRadera
 4. Hannele - vi är helt överens om filmerna, jag törs nästan inte gå på såna som är längre än 1.50!

  SvaraRadera