onsdag, november 02, 2016

Fem frågor om höstläsning

Det är gott om lösa blad där ute, några fortfarande gröna, andra går i orange, rött, gult och brunt. Men vita blad hör också hösten till – för finns det en årstid som lämpar sig bättre för läsning? Fem frågor kring höstböcker cirkulerar bland bokbloggare och jag plockar upp dem här.

1. Är det några speciella böcker du planerar att läsa under hösten? 
I bilen har vi just satt igång med Patricia Cornwells "Mord i Central Park". En Kay Scarpetta-historia, många cd-skivor återstår. På bussen ska jag börja lyssna på Elena Ferrante, har jag tänkt trots att jag egentligen valt bort henne. Men nu är ”Min fantastiska väninna” radioföljetong, inläst av Gunilla Nyroos. Och överst i högen bredvid sängen väntar ”Dark Places” av Gillian Flynn och Jean Kwoks ”Mambo i Chinatown”. De knuffas och slåss om företräde i (den mycket långa) kön.

2. Hösten är förknippad med skolstart. Vilken bok tyckte du bäst om att läsa i skolan? 
Läste utan urskillning, jag var en sann bokslukare, allt var spännande, bra, roligt. Men när jag hittade ”De tre musketörerna” av Alexandre Dumas d ä skippade jag nästan alla sömntimmar tills sista delen var läst. Det gick!

3. I helgen är det Halloween. Gillar du läskiga böcker och filmer och i så fall vilka?  
Står inte ut med alltför blodiga historier, inte heller s k ”övernaturligheter”. Alltså har jag gjort slut med Måns Kallentoft och John Ajvide Lindqvist för att ta ett par exempel. Men Åsa Larsson gillar jag. Och Stephen King är skicklig. Cormack Mac Carthy är också bra fast våldsam. Säger folk att en film är jätteläskig ser jag den inte. Tycker det finns alldeles tillräckligt med "äkta" våldsbilder.

4. Vilken bok passar för mysläsning under mörka höstkvällar?
Vad sägs om "Sommarboken" av Tove Jansson? Annars rekommenderar jag gärna argentinska Mafalda, Quinos tecknade supertjej som är både rolig och klok i seriestripp-format som förstår finns också som böcker (jag har alla tio i ursprungsserien, på både spanska och svenska ...). 

5. När du har krupit upp i soffan med en mysig bok, vad vill du dricka för varm dryck? 
Te. Fast kanske ännu hellre bubbelvatten. Men kallt då förstås.

Copyright Klimakteriehäxan

3 kommentarer:

  1. Tove Jansson är fin på hösten. ❤️

    SvaraRadera
  2. Emma - ja det är härligt att böckerna numera aldrig sinar!
    Hannele - hon är faktiskt fin året om ...

    SvaraRadera