lördag, november 12, 2016

Kungligt kalas för den moderoade

Min favorit: Per Engshedens klänning för kronprinsessan. Här framifrån ...
Bröllop gillas väl av de allra flesta.
Något färre gillar kungliga bröllop, ståhejet runt, svassande galapetrar, det uppenbara priset för prakten som sticker i ögonen på de som har så mycket mindre resurser. Klart begripligt, alltihop.

Men det hindrar inte att det är kul för den moderoade att gå till Stockholms slott och titta på utställningen av kungliga brudklänningar som visas i Rikssalen just nu (och ända in i mars). Här knallar besökarna omkring mellan Silvias, Victorias, Madeleines, Sofias och Lilians kreationer, speciellt framtagna för den högtidliga vigseln. Drottningen hämtade sin hos modehuset Dior, prinsessan Lilian var sin brittiska designer Elisabeth Wondrak trogen och höll sig till dimblått medan alla de andra valt olika nyanser av vitt.

Kronprinsessan gick till Per Engsheden när det skulle bli brudklänning, prinsessan Sofia höll också på den svenska stilen genom Ida Sjöstedt. Men prinsessan Madeleine satsade italienskt, på Valentino. Underbart vackra kreationer allihop, men om du frågar mig så är det en seger för Per Engsheden. Victorias klänning är fantastisk, även utan det fem meter långa släpet!

Den som tar sig till slottet och utställningen flyr för en stund den bistra verkligheten. I kängor, vantar och täckjackor cirkulerar besökarna kring montrarna. Många slår sig ner en stund framför tv-skärmen som visar bröllopsvideo utan uppehåll. Kanske drömmer några om ett eget förestående bröllop, säkert lika fint och minnesvärt som någonsin ett kungligt för den som är direkt inblandad!?

... här omgiven av alldeles vanligt folk ...

... här en detaljstudie av ryggen, med små klädda knappar ...

... och här bakifrån med släp, brudnäbbar och allt!
Lilian hade sin älsklingsblomma liljekonvalj i brudbuketten.
Sofias vackra spetsar.
Sofia gick på hjärtan när hon stod brud. Skostorlek 36.
Copyright Klimakteriehäxan

7 kommentarer:

 1. Åh! Den utställningen skulle jag vilja se!

  SvaraRadera
 2. Tack för tipset!
  Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Emma och Ingrid - klart ögongodis. Men inte lika häftigt som när drottningens galaklänningar ställdes ut för några år sen. Där fanns också brudklänningen med.

   Radera
 3. (inte riktigt samma stuk som mammaklänning som jag gifte mej i - och plastblommor jag fick av fotografen :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mammaklänning är väl inget problem. Men PLAST BLOMMOR! Du av alla människor!

   Radera
 4. (eftersom jag inte är nån van fotografbesökare så vågade jag väl inte säga nåt)

  SvaraRadera
 5. Hannele det var ett avslöjande som lämnade mig i djup chock ... :-D

  SvaraRadera