onsdag, mars 29, 2023

"Seriefigurer" att minnas

Är det bra eller dåligt med bokserier? När jag var barn älskade jag dem, alla böckerna om Kitty, om Cherry Ames, om Blytons Fem, om de franska musketörerna. Längtade efter nästa i samma sekund som jag läst ut en. Glömmer dem förstås aldrig!

Nu för tiden är jag inte alls lika förtjust, kan snarare tänka att oj, måste jag läsa sex varianter till på den här historien? Faktum kvarstår: bokserier som slår gör det så det dånar. Ta den om familjen Bridgerton, till exempel. Går åt som smör. Jag har med flit undvikit den. 

Nu vill i alla fall Enligt O ha svar på Veckans kulturfråga som lyder: Vilka bra bokserier följer du just nu? Ni har redan listat ut mitt svar: Ingen. Inser att det kan verka tråkigt men det är den bistra sanningen. Tv-serier ser jag flera, dock.

Visst har jag följt med några romanfigurer genom flera böcker. Karin Alfredssons Ellen Elg är en sådan. Kommissarie Brunetti som skapats av Donna Leon en annan. Serier som består av två titlar kanske inte kvalar in? Sådana har jag i alla fall läst och gillat, till och med nyligen. Margaret Atwoods tjänstekvinnor, Emma Hambergs Agneta för att hämta exempel i vitt skilda genrer.

En serie tänker jag att jag borde läsa om. Då avser jag Margareta Strömstedts fem böcker om Majken, åtminstone delvis självbiografiska och en "seriefigur" att minnas. Den underbart vänliga Margareta var min kollega, granne och vän i många år. I går dog hon, 91 år gammal, och hyllas nu som sig bör på kultursidorna. I ljust minne bevarad.

Copyright Klimakteriehäxan

12 kommentarer:

  1. ja, sett Margareta Strömstedts bortgång i Göteborgs-Posten, hennes Jag skulle så gärna vilja förföra dig : men jag orkar inte är väl den första #metoo-boken

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kanske kan den kallas för det. Fast jag tror det finns fler kandidater till den titeln.

      Radera
    2. har du läst den?

      Radera
  2. Jag minns att jag läste barnböcker av M S med barnen i skolan, men minns inte vad huvudpersonen hette.
    Jag läste flera av de serier du nämner, men Lotta-serien av Merri Vik var nog favoriten, den som jag alltid väntade på...
    PD James deckarserie gillade jag när jag läste deckare (sällsynt numera) och Ellie Griffiths serie som var ganska oblodig.
    Senast läste jag Utvandrarna - men jag tyade inte att fortsätta direkt med del två, ska ta Emma Hambergs senaste innan jag fortsätter.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lotta läste jag nog också men inte många. Moberg är suverän, även i serieform.

      Radera
  3. Vet inte om du har läst J R Rowlings serie med huvudpersonen Cormoran Strike. Om du inte gjort det, kan jag varmt rekommendera serie. Du kan ju skippa sista boken, då den är en tegelsten. Tror serien kan vara nåt för dig. Vet inte om den översätts till svenska. Men de engelska originalen finns hos Akademibokhandeln.
    (https://en.wikipedia.org/wiki/Cormoran_Strike)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Aldrig hört talas om Cormoran Strike!!! Måste kolla.

      Radera
  4. Karin Alfredsson har jag inte läst. men Donna Leon och Atwood har jag läst. och Margareta Strömstedt, förstås. har lyssnat på henne en gång också. kan tänka mig att hon var vänlig och rar. jag inbillar mig att sonen Niklas S är lik henne

    SvaraRadera
    Svar
    1. Karin A:s bästa är "Vajlett och Rut" om du frågar mig. Men Ellen-böckerna är också riktigt bra.

      Radera
  5. Minns också serieböcker från barn och ungdomsåren och tyckte de var jättebra. "Femböcker","Kittyböcker" och många andra. Har nu löpt Emma Hambergs bok nr 2. Men just två böcker blir kanske en miniserie.
    Margareta Strömstedts böcker om Majken har jag läst och ibland som högläsning i skolan.
    Har en del deckare jag läst och där fastnat för bl.a Pascal Engman. Men det finns fler.

    SvaraRadera
    Svar
    1. En period läste jag flera deckarserier, men det är rätt länge sen nu! Gillar Nessers Barbarotti-gubbe, han finns med i en rad böcker.

      Radera