tisdag, mars 21, 2023

Vi och dom

De fattiga och de rika ska det handla om om man vill få ihop veckans tisdagstrio, enligt påbud från Ugglan & boken. Det blir läsning på temat "vi och dom", fritt fram att välja sida – det bör inte vara alltför svårt ...

"Ett ögonblick i vinden" ('n Oomblik in die wind) är en sådan historia, skriven av sydafrikanske André Brink. Vit kvinna, svart slav. Kärlek, stora svårigheter. En till historisk roman förklädd berättelse om apartheid och dess effekter, andra böcker Brink skrev stoppades, författaren var "ett svart får" i det vita samhället. Just denna story har faktiskt sin upprinnelse i samband med en svensk, en som färdades i Afrika med sin fru men råkade dö på resan. Kvinnan i romanen är s a s hans änka. Det här tror jag var den första bok jag läste av André Brink, det blev flera, en hel rad faktiskt!

"Niceville" (The Help) är en amerikansk besläktad historia med tydligt "Upstairs, downstairs"- perspektiv. Kathryn Stockett skrev om den unga flickan som vill bli journalist för att sätta ljuset på samhällets orättvisor. Hon lierar sig med de svarta hembiträdena som arbetar i de "fina" familjerna i Södern, hon vinner deras förtroende och hon slår hål på myten om "den lyckliga hemhjälpen" som är nöjd med sin roll som extramamma och mycket annat som "fruarna" inte klarar av.

Kan man i detta sammanhang förbigå "Tjänarinnans berättelse" (The Handmaid´s Tale), Margaret Atwoods ruggiga epos om en framtid där Anförarna har alla resurser medan Tjänarinnorna och Martorna får ta hand om allt, inklusive barnafödandet? Nej, det kan inte jag. Har läst båda böckerna, (uppföljaren heter "Gileads döttrar" (The Testaments)) eller slukat ska jag nog säga, så fantastiskt bra!

Sedan kom tv-versionen och nu har jag, äntligen, sett även den femte och sista (?) säsongen. Tycker inte den höll loppet ut, även om det stundtals blev väldigt spännande. Kände att jag tyckte mindre och mindre om huvudpersonen June/Elizabeth Moss för varje avsnitt, men ville förstås ändå vet hur det skulle sluta. Nu vet jag det. Hade nog kunnat överleva ändå, även om jag inte trodde det när jag började titta ...

Copyright Klimakteriehäxan

28 kommentarer:

 1. Niceville kom jag inte på men den är ju klockren.

  SvaraRadera
 2. Jag har inte läst The handmaid's tale, men jag har sett de två första säsongerna av TV-serien. Så här långt har den varit riktigt bra.

  SvaraRadera
 3. Har läst massor av A.Brink eftersom han är en favoritförfattare.
  KRAM-Susie

  SvaraRadera
 4. Niceville och Tjänarinnans berättelse har jag bland mina olästa böcker. Tack för påminnelsen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har härlig läsning att se fram emot!

   Radera
 5. Brink har jag läst annat av. gillade honom. Niceville har jag sett som film. Tjänarinnans berättelse har jag läst, men jag kom av mig ganska snabbt efter första säsongen i som TV-serie

  SvaraRadera
  Svar
  1. TV-serien är inte lika bra som böckerna.

   Radera
 6. Niceville gillade jag, men kom inte alls att tänka på den till trion. Skulle vilja läsa The Testaments, men inser att jag då borde läsa om The Handmaid's Tale som det var väldigt längesen jag läste. Ja, och så har det förstås inte blivit av.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Atwoods avslut på historien är, förstås, helt lysande!

   Radera
 7. André Brink har jag aldrig läst något av. Det borde jag verkligen. Niceville finns i min läslista. Och Tjänarinnans berättelse är väl ett bra exempel på fattiga och rika.

  SvaraRadera
 8. Niceville (The Help) har jag bara sett som film.

  SvaraRadera
 9. Anonym3:38 em

  osäker om jag läst Brink, han dog ju i flygolycka
  /Hannele

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, onödigt tidigt - men ingen olycka, han dog som passagerare ombord som jag fattat det.

   Radera
 10. Jag tyckte Handmaids tale var jättebra! De andra två har jag inte läst men de verkar läsvärda. Tack för tips!

  SvaraRadera
 11. Har inte läst The Handmaid´s Tale, inte uppföljare heller. Har nog bara sett de två första säsongerna av serien på tv. Då var jag totalt "beroende", då "tänket" var totalt nytt och surrealistiskt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De där böckerna borde hjälpa till att ge henne Nobel-priset.

   Radera
 12. Niceville och The Handmaids Tale har jag läst. Sett filmatiseringarna också (fast bara första säsongen av The Handmaids Tale)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fem säsonger blev för mycket, för mig i a f.

   Radera
 13. Vilken intressant tema vad gäller böckerna.Kan tänka mig det var knepigt att välja. Brink har jag läst och den bok du har med är stark och i mitt tycke väldigt bra. "Nicewille" har jag också läst men. Har läst annat av M Atwood men inte denna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då måste du ta tag i tjänarinnan!!! Oförglömlig!

   Radera
 14. Niceville och Tjänarinnans berättelse har jag läst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Olika sinsemellan förstås, men bra - eller hur?

   Radera