onsdag, mars 22, 2023

Vårtecken

Vi har klarat av Vårdagjämningen och sett åtminstone glimtar av solen. Termometern visar fler plus- än minusgrader under dygnet. Även jag har mött krokus och snödroppe, fast jag är förbisprungen av många. För att inte tala om vintergäcken, snart utblommad men i en klass för sig ändå tack vara sitt kaxiga namn! Vi gäckar vintern tillsammans! Och i helgen byter vi tid. Allt detta kan bara tolkas som positivt: den är på G nu, våren! Så efterlängtad, så välkommen!

Veckans kulturfråga från Enligt O siktar också på framtiden. Så här lyder den: Vilka (nya) böcker ser du fram emot att läsa i vår?

För min del är den enkla sanningen att jag har så dålig koll på vad som är på gång att jag egentligen inte har något litterärt vårtecken att ta till som svar. Men Åsne Seierstads "Afghanerna" är så pass ny att den bör jag kunna lyfta fram, eller hur? Måste-läsning, i min värld. 

Upptäcker (tack vare nytt reklamblad från Ica!!!) ännu en reportagebok som kommer ut i denna vecka och som väcker mitt intresse: "En bra dag att dö" av Carina Bergfeldt. Jag är inte förtjust i hennes talkshow på SVT, föredrar henne som reporter, men hennes tidigare bok "Sju dagar kvar att leva" var riktigt bra. Då om dödsdömda, offer, advokater och andra berörda, i USA. Nu följer hon upp med en skildring av en fängelsepastors liv, efter 276 avrättningar han övervakat.

Om jag känner att jag behöver något mera lättsmält kan jag tänka mig att söka upp "Au revoir, Agneta" av  Emma Hamberg, nyss utkommen uppföljare till den rätt originella "Je m´appelle Agneta", som jag gillade. Om 50-årig svensk gift kvinna som ger sig ut på äventyr.Copyright Klimakteriehäxan

6 kommentarer:

 1. tänk vilket liv det blev när mataffärer skulle börja sälja böcker!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu är man van. Bra, tycker jag. I vår gamla diversehandel sålde vi böcker redan på 50-talet!

   Radera
 2. Emma Hmbergs bok vill jag gärna läsa och säket slår jag till även på Carina Bergfeldts bok. Och givetvis ska jag läsa den bok om min pappa; Allan Mann- Svensken som stred mot Hitler och Stalin, en bok som släpps den 27 april .

  SvaraRadera
  Svar
  1. Boken om din pappa blir nog vårens läsupplevelse för din del, även om du redan kan historien in i minsta detalj!

   Radera
 3. Håller med dig om Bergfeldt, ser fram emot att läsa nya boken, men ser inte tv-showen.

  SvaraRadera
 4. Bergfeldts program är sevärda.

  SvaraRadera