lördag, mars 04, 2023

Veckans mening – om skam

Veckans mening, den som Skriv-Robert efterlyser varje lördag, tänkte jag denna gång låta komma ur "Djävulsgreppet". Det är Lina Wolffs senaste roman, en bok som stundtals är riktigt jobbig att läsa eftersom huvudpersonerna agerar så fruktansvärt grymt mot varandra att jag nästan, men bara nästan, tänkte ge upp läsningen, eftersom våldsskildringar inte är det roligaste jag vet. Jag tyckte definitivt bättre om hennes förra bok, "Köttets tid", men även den här har förstås sina poänger, ibland väldigt välformulerade:

Skammen är bara den hinna av mögel som själen lägger över sådant som kapslats in, fast det i själva verket behövt läkas i luften.

Visst har man hört talas om skammens rodnad, men jag vill ändå inte tro att det var
den som låg över skogsbrynet i går kväll.
Copyright Klimakteriehäxan

14 kommentarer:

 1. Jag tycker att det är väldigt jobbigt att läsa om väldigt jobbiga saker/företeelser/relationer i böcker. Vet jag om det i förväg så undviker jag att ens börja. Men den senaste jag läste "Blodsbunden" av Augustin Erba visste jag inget om - och kunde inte sluta läsa när det var jobbigt. Jag sögs helt in i berättelsen och var alldeles tagen. Parallellt med barndomsberättelsen fick vi vara med i hans nutid. Först trodde jag att det var en fiktiv berättelse, men när jag googlade insåg jag att det inte var det. En av de bästa böckerna som jag läst på länge.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj, det låter ju riktigt intressant! Han är väl en av alla journalister som skriver i längre format och bli bra på det, tror jag.

   Radera
 2. Det var en intressant mening.

  SvaraRadera
 3. Wolff hör inte favoriterna, fast hon hyllad, vacker rodnad

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som jag skriver: jag tyckte bättre om hennes förra. Men skrirva kan hon. Och dessutom har hon gjort nyöversättning av "Hundra år av ensamhet" det är rätt imponerande!

   Radera
 4. Bilden du lagt upp är otroligt vacker:-) Vad gäller boken och författaren så har jag inte hört talas om dom förut. Men det gissade du nog;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan ju rodna när man får beröm också ... precis som himlen ... hihi

   Radera
 5. fin mening. gillade boken. den där rodnaden förebådar en kall natt

  SvaraRadera
 6. Har inte läst boken och inte hört talas om vare sig den eller författaren. Något jag får titta närmar på- Jo, när det gäller Skam att tänka på boken skriven av Karin Alvtegen. Rodna av skam kan en kanske göra. Eller kunde. Nu tror jag att jag passerat den åldern.
  Bilden var väldigt vacker men jag tänker mig inte skammens rodnad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lina W fick August redan 2016. "Köttets tid" tyckte jag var riktigt bra, bättre än den nya.
   Tror inte jag heller rodnar av skam - längre. Förstår inte riktigt vad som skulle kunna orsaka det!

   Radera
 7. Våldsskildringar och råa grymheter kan vara riktigt jobbigt att läsa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja jag undviker det för det mesta.

   Radera