tisdag, mars 14, 2023

Slingrande trio

Jag tycker inte om ormar. Verkligen inte. OK, om jag hinner bli övertygad om att det långa och smala som kryper framför mina fötter är en ofarlig snok, då kan jag lugna ner mig. Men glömmer aldrig den idiot som sa  jag tror det var i tv  att det var så lätt att se skillnad på huggorm och snok, även om ormen inte hade huggormens typiska zigzag-mönster: det är  bara att kolla in ögonen! Den ena sorten har pupillen horisontalt, den andra vertikalt. Jojo. Det finns korkade råd, och så finns det fullständigt hejdlöst och obotligt korkade råd. Detta var ett av den senare typen. Och naturligtvis minns jag inte vilken reptil som hade pupillen på vilken ledd. Skulle ju ändå aldrig försöka se otäckingen i ögonen.

Ändå har det blivit dags att skänka kräldjuren en tanke, för kräldjur (ormar, ödlor, men även krokodiler, sköldpaddor) är ämnet för denna veckas tisdagstrio, enligt påbudet från Ugglan & boken. Jag har inte jättemånga titlar som trillar in i minnet, det kan väl ha att göra med min allmänna motvilja mot den här sortens varelser, sköldpaddor undantagna. Här är hur som helst min slingrande trio:

"Ormens väg på hälleberget" har jag slagit på trumman för ett antal gånger redan. Torgny Lindgrens djupt berörande berättelse från fattig-Sverige, där utebliven hyra inkasseras via våldtäkt.

"Röde orm" av Frans G. Bengtsson är en vikingasaga som jag läste med största förtjusning för länge sedan. Ja, min förtjusning var så stor att jag önskade mig den i present (det var ett biblioteksex jag läste). Fick den. Och vad hände sedan? Absolut ingenting. Läst om den har jag inte.

"Ormen i Essex" (The Essex Serpent) av Sarah Perry är lätt att komma ihåg i det här sammanhanget. Att jag inte har läst den beror främst på omslaget, som jag tycker är en direkt obehaglig syn ... trots att där finns lite fina växter också ...

Omslaget till mitt eget ex har minsann en karta där vikingarnas framfart kan tänkas in! Konstnären Bertil Bull Hedlund tecknade.
Copyright Klimakteriehäxan

28 kommentarer:

 1. mitt favorittema... tänkte på Lindgrens bok men har ju inte läste den

  SvaraRadera
 2. Röde Orm läste jag för evigheter sedan. Har funderat på att läsa om den, men vågar inte. Tänk om den inte alls är så bra som jag minns den 🤔

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror att det är det som hindrat mig!

   Radera
 3. Både Ormens väg och Röde orm är läsvärda!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut. Vet att många tycker det samma om den brittiska.

   Radera
 4. Känner till alla tre men har inte läst någon av dem. Ormens väg är en sådan som jag tänkt jag borde läsa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den boken har dessutom fördelen av att inte vara jättetjock!

   Radera
 5. Fast jag har läst alla dina tre böcker kom jag bara att tänka på Ormens väg på hälleberget, men det är ju också väldigt bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Väldigt bra. Det är det den är.

   Radera
 6. Vi hade minsann två böcker gemensamma: Ormens väg på hälleberget och Ormen i Essex.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Där ser man! Och så kan vi sticka emellan med nån värmländsk huggorm ...

   Radera
 7. två lästa böcker - Lindgren och Bengtsson - och en som står i hyllan oläst.

  SvaraRadera
 8. Röde orm känns som en bok man borde läsa, har hört flera prata om den

  SvaraRadera
 9. Kammar noll igen här. Inte ett dugg förvånande;-) Delar dock helt och hållet dina känslor för ormar, och krokodiler. Ödlor och sköldpaddor däremot tycker jag om.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ödlor och sköldpaddor behöver man åtminstone inte vara rädd för!

   Radera
 10. Ormens väg på hälleberget och The Essex Serpent har jag läst. Röde Orm har jag lånat av mamma men inte läst än.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror i a f att jag lyckades få mer tre väldigt olika sorters böcker i min trio!

   Radera
 11. Jag tycker Ormen i Essex har ett väldigt snyggt omslag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo på sätt och vis ... men minns ett LP-fodral till en skiva en bekant till mig gjorde, väldigt snyggt. Men den dominerande biten i bilden var en jätteorm, jag behöll inte skivan ...

   Radera
 12. Tack, jag slingar med och läser.De två första har jag läst. Och ormens väg har jag sett på bio. Röde orm är ju en klassiker.
  Men den sista, "Ormen i Essex" har jag inte läst. Känner inte heller till den.
  Kommer inte heller på några andra slingrande böcker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har undvikit filmen "Ormens väg" ... Röde Orm håller visst också på att bli film??? men det verkar lite osäkert om det blivit av. Hasse Alfredson ville göra en version men det sprack p g a pengabrist.

   Radera
 13. Röde orm gillar jag så mycket. Ormen i Essex har jag oläst i min hylla.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag måste nog helt enkelt läsa om Röde orm!

   Radera
 14. Ormens väg på Hälleberget har jag blivit alltmer nyfiken på. Men Ormen i Essex är den enda av dina som jag har läst.

  SvaraRadera
 15. Ormens väg på hälleberget kom jag inte på till trion, och inte de andra två heller trots att jag läst dem.

  SvaraRadera