fredag, september 09, 2005

När Ebba flyttar

En nyhet i massmediernas värld drar till sig min uppmärksamhet idag:
Ebba von Sydow lämnar Expressen Fredag för att bli ny chefredaktör för Vecko-Revyn.
Jaha och? säger ni kanske.
Jovisst. Å ena sidan en klockren vem-bryr-sig – men å andra sidan handlar det om två publikationer som titt och tätt dyker upp hemma i tonårsrummet. Vilket kan ha sin betydelse.

Ebba von Sydow är en kaxig tjej, snygg förstås, som bredvid jättestora bilder på sig själv berättar vad man ska tycka om ett och annat, hur man ska se ut, var man ska fynda rätt saker osv osv.
Kulturnyheterna i radion i morse slog i respektfull ton fast att hon till Sverige importerat en sorts ärkekommersiell konsumentjournalistik som hittills bara funnits i USA.
Man får anta att hon tar den med sig till Vecko-Revyn, som bland hennes företrädare har en rad andra tjejer det gått bra för.

I en av dagens
morgontidningar får Ebba frågan vad hon anser om att Vecko-Revyn vid ett tidigare tillfälle lottat ut läppförstoring bland sina läsare.
Ebba tycker inte att det var en bra idé.
Så långt är vi överens hon och jag.
Men sen kommer förklaringen: hon ogillar det för att läppförstoring är omodernt och fult.
Själva grundidén har hon uppenbarligen ingenting emot. Inte ett ord eller en tanke tycks snudda vid att man kan locka småflickor till ingrepp som knappt någon borde överväga.

Så nästa grej som är på modet och, i Ebbas ögon, snyggt kan mycket väl bli ett lockmedel i jakten på tidningsläsarna.
Vecko-Revyns upplaga var 2004 över 66 000 – därav 38 000 sålda till lösnummerköpare, de allra flesta under 20 år.
Hur många av dem hade velat vinna en läppförstoring?
Alldeles för många, det är mitt tips.
De hade väl inte en aning om att det är omodernt och fult.
Nu är frågan: vad blir det som lockar nästa gång?
Piercad tunga? Tatuering?
Fult, förvisso. Och förenat med vissa risker.
Törs man hoppas att det hinner bli omodernt inna Ebba tillträder?

Copyright Klimakteriehäxan

4 kommentarer:

 1. Anonym10:33 fm

  Kalla mig dum, men jag tror faktiskt att hon är farlig för unga tjejer.....hon är ngn slags variant av hur man skulle vara som kvinna på 50-talet.....söt, lagom rätt, ytlig....och inte tänka så mkt mer än på att vara behagsam.....

  SvaraRadera
 2. Hon kanske blir skojigare i backspegeln? Som den där underbara boken om elegans som har dykt upp igen, skriven av en dam på 50-talet tror jag. Kan inte för mitt liv komma på vad den heter men den var rolig. Jag kommer aldrig bli en riktig dam för jag har inga antilopskinnshandskar! :-)

  SvaraRadera
 3. Jag är också rädd för effekten! Vi som kämpade för att kvinnor inte bara ska vara vackra bihang - vi slet hårt med det på 70-talet. Nu känns det som om hon vänder upp-och-ned på allt det.
  Hur många uppväxande tjejer tror på henne (och en del andra välbesökta bloggare)- att lyckan ligger i en väska, ett par skor eller en ögonskugga... Skrämmande.
  Jag har i alla fall mailat henne att jag diktat till henne!

  SvaraRadera
 4. Anonym12:31 em

  Jaa...
  ...och tänk alla dess bil- och teknikbilagor som finns. Och alla nya pryltidningar. Är ni inte oroliga för unga killar som blir lurade att lycka finns i en SUV eller i-pod?

  Eller är unga tjejer mer puckade än unga killar?

  SvaraRadera