onsdag, september 21, 2005

Rödgrön röra på bästa sätt!

Det är rotsakstider i mataffärer och torgstånd.
Inte bara hur vackert som helst att titta på, med alla gröna, gula, röda nyanser, ett och annat inslag av auberginelila, avocadosvart och blomkålsvitt utan gott också. Och nyttigt.
Jag kan bara bli stående och glo på all denna naturliga skönhet. Men till sist tar jag mig i kragen och shoppar loss.

Jag gör ofta en grönsaksröra som blir extra god så här års och som dessutom har den fantastiska egenskapen att den är otroligt kalorisnål, men ändå fiberrik och med en och annan överlevande vitamin.
När man bestämt sig för vad i grönsaksutbudet som får följa med hem kan man experimentera vilt.
Först skär man rotsakerna i bitar, inte alltför små. Jag brukar ta morötter, rotselleri, palsternacka och lök, som kan vara gul eller röd eller en blandning av båda.

Ta sen fram järngrytan (annan gryta går självklart bra), häll i ett par matskedar olja och fräs rotsakerna i några minuter under omrörning.
Häll sen i en skvätt vatten (beror lite på hur mycket grönsaker du har) och en grönsaksbuljongtärning och lägg på locket.
Låt det puttra i ytterligare några minuter.
Under tiden skär man upp grönsaker som kräver kortare tillagningstid: vitkål, purjolök, paprika, champinjoner, squash – allt går bra. Är du tomatoman funkar det också.
Släng i den andra grönsaksomgången och lite mera vatten, låt puttra – KLART!

Det enda som är svårt är att inte låta det puttra för länge. Al dente ska det ju vara, eller hur?
Röran passar till allt – kött, fisk, kyckling, korv. Tål flera dagars lagring i kylskåp (jag gör oftast en rejäl sats).
Kan också ätas alldeles ensam.
Och matchar såväl ris och pasta som potatis.
Kan kryddas med vitlök, svartpeppar, curry – allt efter smak och lust.
Detta är helt enkelt en rödgrön röra som gör skäl för namnet, fast utan politiska baktankar eller konspiratorisk bismak.

Om du bestämmer dig för att pröva fick du dessutom ytterligare en anledning att gå och avnjuta all prakten på torget eller i butiken.
Bättre än många konstutställningar!

Copyright Klimakteriehäxan

4 kommentarer:

  1. Tack för detta,, skall jag apsolut prova!

    SvaraRadera
  2. Kul! Berätta om röran utföll till belåtenhet!

    SvaraRadera
  3. Det blev sagolikt gott, med en snitzel till. Tack igen!

    SvaraRadera