torsdag, maj 11, 2006

För säkerhets skull – i mobilen

UPPDATERAT

Semestertider stundar. Det betyder för väldigt många en eller annan resa. Och förhoppningsvis går allt bra, är kul, berikande och vilsamt på alla sätt och vis.
Men det finns förstås en och annan som trots allt råkar illa ut. En sak kan man göra, för säkerhets skull, som verkar otroligt vettig – att det sedan dessutom är busenkelt är väl också bra?!

Allt man behöver göra är att lägga till ett nummer i mobilens telefonbok eller kontaktlista eller vad det nu kan heta hos just din operatör.
Som namn på kontaktperson skriver man bara ”ICE”, vilket betyder In Case of Emergency – i nödfall, alltså. Så lägger man in numret på den person man vill ska underrättas när man själv inte är kontaktbar på grund av något man råkat ut för. Glöm inte att lägga in utlandsprefix (+46, ta bort första nollan i riktnumret) så fungerar det överallt.

Idén kommer från en ambulanssjukvårdare vid East Anglian Ambulance, som tröttnat på att leta efter anhörigas telefonnummer. Och nu har SOS Alarm bestämt sig för att försöka sprida detta i Sverige – idén har redan fått fäste i såväl Storbritannien som USA.
-Se det som att du har en försäkring som du i bästa fall aldrig behöver utnyttja, men händer något allvarligt har du förberett dig för att öka din trygghet, säger Anders Klarström, presstalesman på SOS Alarm.

Vill du veta mer om hur detta fungerar? Klicka på
http://www.hoax-slayer.com/ice-campaign-email.html
så får du information på engelska.
Väljer du i stället att läsa på svenska finns en del att hämta på
http://www.sosalarm.se/press/pressklipparkiv.asp?onPage=1&ID=604&Read=y
Förhoppningsvis räcker det en bra bit.

Till skillnad från andra försäkringar är den här gratis - fast räkna med att det är din mobil som betalar samtalet... vilket knappast är något att bråka om i sammanhanget!
Men precis som med alla andra försäkringar hoppas man ju att aldrig behöva testa hur bra den är.
Nu har i alla fall jag ett "ICE"-nummer i min mobil.
Det kan förstås vara idé att lägga in ICE2 och ICE3 också. Ifall ingen skulle lyfta luren på första alternativnumret.

Copyright Klimakteriehäxan

7 kommentarer:

  1. Anonym4:27 em

    Bra förslag, bra och enkel metod.
    Funkar det mellan länder eller bara inom det land du har ditt mobilnummer? Kan din kontaktperson befinna sig i ett annat land?
    Mer info, please - eller info om var man kan få tag på mer info.
    Tack på förhand!

    SvaraRadera
  2. Jag ska också lägga in det!

    SvaraRadera
  3. I och med att du lägger in + och ditt landsnummer - 46 för Sverige - så funkar det vilket land du än befinner dig i. Plustecknet ersätter prefixet som ju varierar mellan länder, ibland är det en nolla, ibland två och ibland kanske nåt annat, omöjligt att hålla reda på.

    SvaraRadera
  4. PS Alltså det blir ju du själv som får betala (utlands)samtalet kan man misstänka... för dom ringer säkert på din telefon... men det kan det väl vara värt... så, ja, mottagaren av samtalet kan befinna sig i princip var som helst!

    SvaraRadera
  5. Det här är en bra ide tycker jag. Men man borde tänka på att ha inte bara sin man tex på ICE-nummret utan någon till. Med tanke på att man ofta kanske är på samma plats om något händer.Fler att välja på kan vara bra.

    SvaraRadera
  6. Anonym9:46 em

    Förlåt att jag instiserar. Eftersom jag ofta vistas och stannar längre perioder utomlands och inte rikigt förstår från dina informationer; Finns det någonstans där jag kan få mer uppgifter?! Var fick du info från?
    Kan jag läsa mera? Är det internationellt? Många frågor - förlåt, men det känns väldigt viktigt.

    SvaraRadera
  7. Anonym10:38 fm

    Tack för info!

    SvaraRadera