måndag, maj 29, 2006

Lagom helsvenskt

Nationaldagen närmar sig med stormsteg.
Vad är egentligen helsvenskt?
Kan naturligtvis vara väldigt mycket, beroende på vem som får frågan.

Här finns några tänkbara svarsvarianter:
Det är helsvenskt att sätta sig i sin tyska bil, stanna till vid den irländska puben på hemvägen och ta en belgisk öl "after work".
Till det kan det bli lite spanska tapas, en bit ungersk salami, grekisk tsatsiki eller holländsk ost.

Nästa helsvenska stopp gäller lite "riktig"mat – det blir en indisk curry, en turkisk kebab eller en italiensk pizza som får följa med hem (på helsvenskt vis kallar vi det ofta take away food).
Om pizzan beställs med hemkörning går det ofta fortare att få den till dörren än att få fram en helsvensk taxi till samma adress.

När maten är uppäten, på den tyska finservisen från Rosenthal, sjunker vi helsvenskt ner i den brittiska skinnsoffan och sträcker oss efter fjärrkontrollen till den japanska tv-apparaten. Programmet vi tittar på är amerikanskt.
På det finskdesignade soffbordet står en skotsk whisky till maken och ett glas franskt rödvin till hustrun, det är helsvenskt.

En annan dag ser helsvensk mathållning ut så här:
Vi gör ett besök hos den amerikanska hamburgerkedjan, där man i drive thru-luckan beställer en dubbel burgare med majonnäs och ost, en Xtra stor pommes frites och en DIET cola.

En helsvensk villaägare låter sin stora, dyra franska Citroën stå parkerad på gatan, men han låser noggrant in sin rostiga gräsklippare av handjagarmodell tillsammans med lite annat billigt skräp i redskapsboden.

I en helsvensk matvaruaffär finns alltid den nyttiga mjölken längst in i butiken. Men cigarretter och godis finns i direkt anslutning till kassan, som ju alla måste passera.
En helsvensk värdetransport blir förvånansvärt ofta rånad på väg mellan banken och penningdepån. Men inne på det helsvenska bankkontoret sitter kulspetspennan fastkedjad i skrivpulpeten.

Snart firar vi nationaldag. Och det är faktiskt mångkulturellt år i år.
Heja Sverige!

Copyright Klimakteriehäxan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar