torsdag, oktober 20, 2011

De sista nyponen

Det är väl nu de ska skördas, innan frosten tar dem. Vackra är de, de knallröda nyponen som ersatt de nyss så bedårande rosorna, både vackra att se och ljuvliga att stoppa ner näsan i.

Hur det kommer sig vet jag inte, men nypon är en fruktvariant som blivit helt bortglömd i mitt hushåll. Som liten var jag otroligt förtjust i nyponte, som mamma serverade. Många gånger har hon berättat - ja vi vet ju hur mammor är, de upprepar gärna de gamla gulliga historierna om sina barn - hur jag girigt tömde min mugg och strax begärde "Mera pyponpe, mamma, mera pyponpe!" I dag kan jag inte minnas när jag senast smakade den drycken.

I skolan fick vi nyponsoppa med klimp. Den där degiga saken i mitten var närmast äcklig, min aversion mot mannagryn grundades antagligen där och då, men soppan var god. Det blev roligare när jag serverade mina egna barn: de fick vaniljglass i stället för klimp. Och jo då, vispgrädde har väl också förekommit. Om soppan var hemgjord? Nej, den bars hem i tetrapak ...

Ett användningsområde till har jag bekantat mig med när det gäller nypon. Vi plockade dem från busken och pillade ur fröna. Väl torkade kunde de användas som klipulver. Att lansera den tanken i dag är väl ungefär lika enkelt som att byta ut dataspelets snabbskjutande vapen mot knallpulverpistol.

Men även om de fina bären, smällfulla av c-vitaminer, inte kommer till användning längre i mitt kök så njuter jag av buskarnas olika stadier. Och om det nu blir i natt som frosten nyper de sista, så återstår bara en sak: att se fram emot knopparna som ska komma igen, ge nya rosor, nya nypon - och kanske nyponte till någon törstig unge.

Copyright Klimakteriehäxan

6 kommentarer:

 1. När frosten har nypit nyponen redan många gånger, brukar jag påta ett eller två i munnen när jag har vägarna förbi en vintrig nyponbuske. Sedan suger jag musten ur den söta varelsen och spottar ut allt kliande...de blir bara godare när de har frusit.

  Karin

  SvaraRadera
 2. Egentligen är det ju knasigt att jag inte tar vara på alla nypon som växer ute på vår lilla ö. ( De får vara kvar till fåglarna) När jag var liten gjorde min mamma nyponsoppa och jag minns hur vi plockade dem.
  Vi fick såna där små mandelbiskvier i vår nyponsoppa...och ibland en klick grädde.

  SvaraRadera
 3. Anonym10:57 fm

  100% nyponolja (nypon = rose hip på engelska och ´rosa mosqueta´på spanska) läker alla sår och gör att ärren nästan fösvinner och den är otroligt bra att ha på huden i ansiktet. Funkar mot eksem och många andra hudåkommor. Eller bara som hudkräm på frisk hy.

  Lenas syster,
  som också gillar nyponsoppa - utan klimp.

  SvaraRadera
 4. Pettas - åhå, de ska frysa först??? trodde inte jag!
  Lisbet - jag hade glömt biskvierna!
  Lenas syster - är du naturläkare, också!? nyponolja har jag aldrig sett nånstans, gör du egen?

  SvaraRadera
 5. skördas och skörda, jag tuggar i dem färska, mums, försiktigt som en ekorre för att inte få frön i munnen...

  SvaraRadera
 6. Anonym11:48 fm

  Den finns på herbolarium och ibland på alldeles vanliga apotek. OTC är ett märke som har ´rosa mosqueta´ i varierande former, men det är den 100%-igt naturliga som är verkligt helbrägdagörande.

  Lenas syster

  SvaraRadera