onsdag, oktober 05, 2011

Dags för ännu en tipsvinst?

Kan man ha tur två år i rad? Och få Nobelpriset i litteratur till ännu en egen favorit?
I fjol var det peruanen Mario Vargas Llosa som belönades, synnerligen välförtjänt. En tipsvinst till mig, helt enkelt! Jag har haft honom som favorit i åratal. 2007 uttryckte jag, förgäves, tydligt min vilja. 2008 ansåg jag att det definitivt var dags, men det tog ytterligare två år innan akademiens lärda ledamöter insåg hur rätt jag hade. Vargas Llosa har på min lista haft stadigt sällskap av två damer, den ena från Kanada - Margaret Atwood, den andra från USA - Joyce Carol Oates.

Nu håller jag tummarna för dessa damer som skriver så fantastiskt bra. Det finns dock ett problem: skulle en av dem verkligen få priset kommer den andra aldrig att få det, trots sina kvalifikationer. De liknar varandra för mycket, i ålder, i typ, romanförfattare på engelska båda, produktiva, sålda, översatta och lästa i svindlande upplagor.
I min bokhylla finns faktiskt ytterligare en amerikan som jag tycker vore värd både äran och berömmelsen som följer när Peter Englund har stigit fram under pendylen i Börssalen: John Updike, vars romansvit om Harry Angstrom ("Haren") är ett mästerverk, varken mer eller mindre. Många fler böcker har han förstås skrivit.

Fast de som vet mer har naturligtvis andra namn de vill sätta en tjuga på: japanen Haruki Murakami, som alla utom jag tycks ha läst vid det här laget. Eller åtminstone sett filmen (inte ens det har jag gjort).
Och så är det det där med poeterna, som hamnat lite på efterkälken på senare år. Där är jag fullständigt nollställd. Men en kollega med rötter i Polen försökte lära mig namnet på en landsman som hon tycker borde bli utvald. Han heter Adam, men efternamnet glömde jag lika fort som hon hade uttalat det.
Kanske blir det han.

Jag lovar inte att jag ska läsa honom. Men om han väljs kanske kan jag komma att memorera efternamnet också. Medan jag tar en oläst Atwood ur hyllan, i vetskapen om att ren och skär njutning väntar. Och vad JCO beträffar så vet man att det kommer en ny bok stup i kvarten, så den litterära försörjningen är garanterad för mycket lång tid framöver. Oavsett beskedet klockan 13 i morgon (direktsänds i SVT1).

Copyright Klimakteriehäxan

UPPDATERING: Kom att prata böcker med en bekant - hon påstod envist att Updike är död. Och minsann, han får aldrig mer något pris. Johan Updike avled 2009. Han hade varit värd det, jag lovar!

Spekulationerna kring litteraturpriset är som vanligt många. Läs här, här om spelet på tippade namn, här om massmediernas kamp för att nå pristagaren, och här om vad som hänt författare efter att de fått priset.

2 kommentarer:

 1. Anonym12:01 fm

  Vore ju trevligt om det blev någon mera känd författare som får priset

  Oftast har pristagarna namn som man aldrig har hört förut.

  Mvh

  SvaraRadera
 2. Nej, inte snålar jag med osten...=) Den är ju god och äter man LCHF så är det ju ok =) MUMS!

  SvaraRadera