söndag, oktober 02, 2011

Vem tror på den eviga kärleken?

Det är mycket tal om skilsmässor sedan en tid tillbaka, och anledningen sägs vara att boken ”Happy, happy” kommit ut. Det är en antologi med texter av ett antal välkända svenska kvinnor som beskriver hur bra det faktiskt kan vara att starta om som singel när en parrelation gått i stå. Om det är intressant läsning vet jag inte, för själva boken har jag inte läst, bara sett och hört en hel del om den.

Men debatten tycks i alla fall ha triggat DN att lägga ner pengar på en opinionsundersökning. Resultatet av två frågor som Synovate ställt redovisas i tidningen: Tror du att en kärleksrelation kan vara hela livet ut? och Tror du att det är vanligt att folk skiljer sig för lättvindigt?
På den senare svarar hälften att jo, så kan det vara. Och för all del, i den svarsgruppen kanske vi skulle kunna hamna lite till mans. Även om mitt intryck nog är att de flesta tänker efter före.

Fast på den första frågan, den om livslång kärlek, svarar bara 82 procent att de tror att sådan är möjlig.
Själv begriper jag inte hur det är möjligt att inte 100 procent svarat ja. Vi ser ju bevisen, ideligen. Par som åldrats tillsammans och gått igenom både vått och torrt, men hållit fast vid varandra och inte ens släppt taget om varandras allt rynkigare händer. Vackert att se. Och värt att beundra och drömma om, för såväl egen som andras del.

Problemet är i själva verket att DN och Synovate har ställt helt fel fråga. Folk har naturligtvis svarat som om frågan lytt: Tror du att din kärleksrelation kan vara hela livet ut? Och genast blir utfallet mer logiskt och pragmatiskt: 12 procent svarar nej, och 5 procent svarar "osäker" eller "vet ej".
82 procent håller i alla fall fast vid att de valt rätt partner och tänker uppenbarligen jobba vidare på sin relation, tills döden skiljer de två åt.

”Happy, happy” är ett uttryck som förmodligen kan användas för att beskriva väldigt många olika sorters relationer när allt kommer omkring. Vare sig man tror på den eviga kärleken eller ej.
Och oavsett vilket kan man ta en bit av bröllopstårtan och njuta av den. Just den sötman vet man i alla fall alldeles säkert att den går över ...

Copyright Klimakteriehäxan

5 kommentarer:

 1. Jag vet flera som har ångrat den karusell de drog igång genom att tro att skilsmässa är ett enkelt och smidigt sätt att börja nåt nytt.

  Och så vet jag många som trampar på i ren slentrian, bekvämlighet, ekonomi... Nu trivs ju jag med min gubbe - som tur är - för visst blir det mycket gammal (trevlig) vana när man hållit ihop i över 40 år.

  Däremot tror jag inte på livslång passion och förälskelse som flammar hett i alla år - men jag tror att många unga förväntar sig det av sitt eget förhållande. Och när kompisarna i gänget skiljer sig, eller syskonen, kanske det är lättare att pröva den utvägen än att hitta nåt som tar vid när förälskelsen ebbar ut.

  Oj, vad klok jag låter nu medan maten står i ugnen...

  SvaraRadera
 2. Anonym5:21 em

  Jösses vicken tårta!!!

  SvaraRadera
 3. Bloggblad - du inte bara låter klok, jag tror att du ÄR klok!

  SvaraRadera
 4. Det man borde gå mer ut med är att för att få ett förhållande att hålla krävs arbete. Tålamod. Förståelse. Respekt. Min erfarenhet, min tanke.

  SvaraRadera
 5. jag tror - och har alltid trott på den riktiga eviga kärleken, fast föremålen kan ju växla ibland...

  SvaraRadera