söndag, oktober 16, 2011

Ljus i mörkret

Dagarna rusar förbi. Allt pekar mot den väntande vintern. Tidningarna har sida upp och sida ned med annonser för krogar som lockar med julbord, kampanjerna har redan pågått i veckor.

Då passar DN på att fråga sina läsare på nätet om de tänker ha julbelysning hemma. 45 procent svarar att det blir en stjärna i fönstret, 36 procent att det bli julljust överallt, både ute och inne, och 19 procent har klickat för alternativet "Nej, jag gillar inte jul".

Av detta kommer jag fram till att ytterst få människor jag känner eller vars bostäder jag brukar passera läser tidningens nätupplaga. I alla fall svarar de inte på enkäter. Kolla elförbrukningen i december! Som det brukar lysa och blinka och glimma i alla fönster, portar och på balkonger! Tänk alla gårdsgranar! En del har rent av adventsstake på bilens instrumentbräda, har jag sett.
Snart är vi där.
Och nog för att det är fint när vintermörkret lyses upp, men det är bara det att mörkret håller i sig så länge ...

Men den offentliga miljön kommer hur som helst att lysas upp, oavsett om folk gillar det eller inte. Den 20 november tänder Stockholm juleljusen, på trettio gator och platser, i en jättesatsning som bland annat är tänkt att dra turister till huvudstaden.
Säkert både häftigt och snyggt - även om ingenting i min smak slår de där träden som viras in i lampgirlander och sträcker sina glimmande grenar mot den svarta himlen.

Tills vidare glädjer jag mig åt cementkrukan vid min port som fått nya, frosttåligare plantor: vit ljung och cyklamen, murgröna och ytterligare något blått som jag inte vet vad det är.
Blommor lyser ju alltid upp, de också. Utan att dra någon el.

Copyright Klimakteriehäxan

6 kommentarer:

 1. Elsnåla linjen tror jag också på, min favorit-dekoration i jul är en blommande amaryllis, eller två, eller tre....

  SvaraRadera
 2. Amaryllis, absolut Lasse - men lite andra lysande saker också ... Sthlms stad påpekar för säkerhets skull att det handlar om LED-lampor numera, och att de ska vara släckta på dagtid ...

  SvaraRadera
 3. dessa 19% har missuppfattat alttihopa..

  SvaraRadera
 4. Vilken stilig entréblomma du har där hos dig.

  Jag tycker det är skönt när mörkret i november bryts av advent och alla ljus som kommer i våra fönster. Håller med dig om att inget slår när träden är klädda i små lampor som visar upp deras grenar....men en sak som jag också tycker mycket om i Stockholm är när båtarna blir pyntade med lampgirlanger. Det ser så mysigt ut.

  SvaraRadera
 5. Anonym3:33 em

  Tiden går för fort - om drygt 2 månader är det jul, och snart skriver vi år 2012.

  Jag tror att jag såg de första annonserna om julbord redan i slutet av augusti.Detta är ett jippo som jag personligen inte skulle slänga ut pengar på

  mvh

  SvaraRadera
 6. Jag vill ha elljusstakar och annan belysning i fönstren hemma redan i november. Det betyder så mycket under den mörka årstiden. Energi sparar jag på andra sätt tex genom att inte vara bilägare.

  SvaraRadera