fredag, februari 26, 2016

Fanfic? Svaret måste bli Lydia!

Fan fiction.
Först vet jag inte ens vad det är.
Men jag tar Wikipedia till hjälp och får förklaringen: skönlitterära berättelser som utspelar sig i redan existerande fiktiva universum, vanligen i kölvattnen till filmer, tv-serier, datorspel och romaner. 

Då kanske jag vågar mig på ett svar på veckans Bokbloggsjerka. Så här är frågan formulerad, av Koko:
Vad anser du om fanfic överlag och har du några bra lästips inom den genren?

Som ni förstått av inledningen kan mitt svar inte bli långt, om fanfic överlag har jag helt enkelt för dåliga insikter för att bjuda på en åsikt. Det enda lästips jag kommer på i genren är Gun-Britt Sundströms "För Lydia", utkommen redan 1973. Sundström hade läst och fastnat för den kvinnliga huvudpersonen i Hjalmar Söderbergs roman "Den allvarsamma leken", från 1912. Det hade jag också. Boken är fortfarande en av mina absoluta favoriter, kanske toppar den listan, faktiskt.

Lydia är i konstant underläge mot männen som omger henne, och kärlekshistorien med Arvid är lindrigt sagt jobbig. Alltså behöver Lydia allt stöd hon kan få. Gun-Britt Sundström gav henne det, såg saken ur kvinnans vinkel. Fast nu när jag vet vad fanfic är känner jag mig inte särskilt sugen på en lång rad fler böcker i genren.

Just i dagarna har ännu en filmatisering av "Den allvarsamma leken" premiär, i regi av Pernilla August och med Liv Mjönes i titelrollen. Jag är väldigt tveksam till att se den ... men råkar jag passera Johannes kyrka tänker jag alltid på Lydia. Och Arvid, för all del. Det var i de trakterna de höll till med sin kärlek.

En bok jag hade velat läsa fortsättningen på vet jag att jag har: "Don Diego Karlsson de la Rosas roman" av Evert Taube. Länge hade jag lust att kontakta Evert och fråga hur det gick sedan, men det blev förstås aldrig av medan han levde. Så den fanfic-historien får jag väl skriva själv i så fall.

Copyright Klimakteriehäxan

21 kommentarer:

 1. någon åsikt har väl inte jag heller - men Söderberg är ju bra

  SvaraRadera
 2. Är han kanske rent av bäst, Hannele???

  SvaraRadera
 3. Tack för påminnelsen om Hjalmar Söderberg, det var länge sedan jag läste något av honom. Jag googlade förresten också på fan fiction, hade ingen aning om vad det var, och jag har inte heller någon aning om vad som är skrivet i den kategorin, så jag får skippa ett eget inlägg den här veckan. Ha en fin dag!

  SvaraRadera
 4. Jag fattade inte ens när jag slog upp det på Wikipedia.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo det gjorde du väl???? Jag tycker min kortversion är begriplig t o m!

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 5. För Lydia är väl ett utmärkt förslag!

  SvaraRadera
 6. Du är ju författare, vad skulle du tycka om någon stal någon av dina extremt kända karaktärer (de är ju alltid extremt kända de som blir fanfiction) som du lagt ner mycket jobb och svett för att skapa och hittade på egna historier? Jag har själv svårt att sätta mig in i det, men jag tror jag skulle bli extremt förbannad :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Ja i valet mellan att bli arg eller smickrad tror jag nog att ilska ligger nära till hands ...

   Radera
 7. Kan någon förklara för mig varför de kommentarer jag skriver i mobilen inte kommer upp på den plats där jag skrivit dem - och dessutom kommer dubbelt???

  SvaraRadera
 8. Har inte läst boken du pratar om men det låter ju som ett bra exempel.

  SvaraRadera
 9. För Lydia känner jag inte till. Tack för det tipset.

  SvaraRadera
 10. Jag hade verkligen svårt för Den allvarsamma leken. Arvid var så himla irriterande och jag sympatiserade mycket mer med Lydia. Så boken om Lydia låter som något för mig :)

  SvaraRadera
 11. Herregud. Då kanske alla böckerna som handlar om karaktärer i Doktor Glas är fanfiction? Så långt har jag aldrig tänkt!

  SvaraRadera
 12. Hej alla - först nu kommer jag på att Hjalmar Söderberg gett upphov till en annan fanfic-roman som till och med fick August-priset. Jag tänker på Bengt Ohlssons "Gregorius" som bygger på "Doktor Glas". Ohlssons bok står i min hylla, dock oläst ...

  SvaraRadera
 13. Jag fattade det som att fanfic är skrivna av amatörer? Om "riktiga" författare som inspireras av andras verk och bygger vidare på dem kryllar ju litteraturen av fanfic. Jag får erkänna att den här veckans jerka mest gör mig förvirrad. :)

  SvaraRadera
 14. Jag har den allvarsamma leken hemma, får väl läsa den först och gå vidare sen :)

  SvaraRadera
 15. Bloggbohemen - om du klickar på länken till Wikipedia i min text så står det att fanfic skrivs av amatörer eller proffs-författare. Om man nu ska lita på Wiki.
  KajsaLisa - hoppas du gillar den, det gör jag!

  SvaraRadera