söndag, februari 21, 2016

Skål och tack!

Har inte en aning om vem som designat den. Inte var den är gjord. Inte om den var dyr eller billig en gång. Inte om den "borde" betraktas som skräp heller. Strunt samma.
För min del betraktar jag den som ett fynd. Ett kanonkap, helt enkelt!

Knappt hann min blick fastna på skålen förrän jag var fast för att köpa den. Så originell, så snygg i sin enkelhet! Ganska användbar också, om än inte för ruccolasallad precis. Ni vet hur förälskelse kan slå till ... Jag högg dyrgripen rädd att någon annan skulle komma före, fast den risken var i princip obefintlig: bara jag bevärdigade denna skapelse en blick. Det var inte trångt mellan kunderna i affären heller.

Så vände jag på den för att bli informerad: om ursprung, förstås, och om priset, självklart. Min kärlek var beredd på det värsta; det kunde ju vara en dyrgrip? Och ja, där stod det, i svart på vitt på en liten klisterlapp: 50 kronor.

Glad gick jag till kassan. Sände en tacksamhetens tanke till den som tröttnat på en vit keramikskål med hål i sidorna och därför valt att skänka den till Frälsningsarméns andrahandsbutik Myrorna på Hornsgatan i Stockholm.

Men det skulle fortfarande roa mig att veta vem som skapat mitt hittills helt anonyma superfynd. Miljövänlig återvinning när den är som bäst!
Skål och tack!

Copyright Klimakteriehäxan

15 kommentarer:

 1. Vilket fynd! Säkert vet någon annan ursprunget. Jag tror jag har sett något liknande i rostfritt. Snyggt med apelsiner i. / Britt

  SvaraRadera
 2. Snygg skål, och vilket överraskande pris! Som fruktskål passar den ju perfekt. Kanske inte lika bra till fruktsallad ;)

  SvaraRadera
 3. Nä fruktsalladen får hamna i annan skål ... och Britt när du påpekar det har jag kanske också sett nåt liknande i metall!

  SvaraRadera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 5. Jag tror det är en Höganäs. Har sett en bild någon gång på en ljushållare, som påminner om skålen. Du kan alltid höra med dem.

  SvaraRadera
 6. Skålen är säkert ett fynd. Du har ju redan fått svar på bloggen. Är det Höganäs rör det sig om många, många hundralappar.
  Det är livsfarligt att gå till myrorna - jag åker till Skärholmen i så fall. Man får plötsligt behov av en hel massa saker som man inte hade en aning om.
  Ingrid

  SvaraRadera
 7. Har googlat. Finner ingen Höganäs-anknytning.

  SvaraRadera
 8. Det visar sig att en likadan skål sålts på Blocket nu i februari, i Helsingborg. Det är ju iofs rätt nära Höganäs ...

  SvaraRadera
 9. köpte en liknande osttallrik på Gustavsberg - någon hade haft roligt :)

  SvaraRadera
 10. Jag hade bra gärna velat veta vad skålen såldes för på Blocket, men det gick tyvärr inte att se ...

  SvaraRadera
 11. Gustavsson10:09 fm

  Läcker!

  SvaraRadera
 12. hålen syns lite: http://hannelesparadis.blogspot.se/2010/04/min-haliga-osttallrik.html

  SvaraRadera
 13. Läcker, absolut, på minst två sätt ... du är väl en riktig skämtare du, Gustavsson! :-D

  SvaraRadera
 14. Nu har jag varit i kontakt med Höganäs museum och där fick jag inget napp.
  Men det gör inget, jag är glad ändå!

  SvaraRadera
 15. Gustavsson10:48 fm

  Det finns snarlika produkter hos Alséns - Hantverk från Öland

  SvaraRadera