måndag, februari 08, 2016

När skillnaden inte är stor

Köpte en krukväxt igår. Petade ner den bredvid lättmjölken, rågbrödet och falukorven i varukorgen. Det var en begonia, den sorten är inne så här års, har lång hållbarhet och är inte skötselkrävande alls. Och vi som gillar blommor, vi tycker ju att de där färgklickarna som kronbladen bjuder på, de gör livet enklare att leva.

Men oj, i huset finns ju redan en begonia! En som inte visar minsta tendens till att lägga sig ner och dö. Den kräver ingen tillsyn över huvud taget, eftersom den är konstgjord.
För även om det gör lite ont att erkänna så är saken klar: moderna konstgjorda växter liknar sina levande förebilder förvånansvärt mycket.

Faktum är att folk blir lurade. När jag en period arbetade tillsammans med en äkta kaffekäring (ja, inget negativt med det!) såg jag honom en dag hälla en slatt avslaget fika över en blomkruka. Jag hann inte hejda det, hojtade bara:
-Men! Vad gör du?
-Äsch, blommor mår bara bra av en slurk koffein, fick jag till svar.
-Inte konstgjorda! sa jag.
Han blev helt paff.

En annan gång var jag bjuden på tjejmiddag. Vi var nog tolv stycken runt ett vackert dukat bord. I mitten tronade en rad Sankta Paulia, i färg och krukor som matchade duken. Snyggt och genomtänkt! Plötsligt stack värdinnan, lite tankspritt, ett finger i en av krukorna, eftersom hon nog fick för sig att hon borde ha vattnat de nyinköpta växterna. Hon avbröt all konversation abrupt med ett högt:
-De är ju av plast!
Grundlurad. Vid närmare eftertanke kom hon ihåg att hon tyckte de varit dyra ...

För så duktiga har blomstersnickarna blivit att inte ens ett tränat öga alltid direkt kan avgöra vad som är riktigt och vad som inte är det. Själv blev jag grymt besviken när jag tvingades inse att de fantastiska orkidéuppsättningarna i Det Stora Varuhusets skyltfönster är tillverkade av skickliga tekniker. Och den som vill ha de där mest naturtrogna får också betala en slant, oftast mer än för den äkta varianten. Men då är ju hållbarheten garanterad i åratal, om man bara lyckas vifta bort dammet som förstås samlas.

Nu undrar jag: vilken av mina begonior tycker du ser ut att vara den äkta?
Jo du ser det om du tittar noga.
Fast håll med om att det är likt!

Copyright Klimakteriehäxan

Rätt svar: den till vänster på bilden är äkta.

3 kommentarer:

 1. Den rosa har annan struktur som syns vid uppförstoring.

  Jag har två fuskorkidéer i sonens gamla rum, det såt oftast tillstängt och glöms bort. Men maken har vattnat dem...

  SvaraRadera
 2. Jo tittar man noga, som sagt, så finns förstås skillnaden där.
  Du kan hälsa maken att han är i gott sällskap!

  SvaraRadera
 3. inget fel på sidenblommor, flugorna gillar dem inte heller.

  SvaraRadera