måndag, februari 01, 2016

Ny månad, nya tag

Så där ja.
Januari är avklarad. Den där första månaden som folk brukar knorra så mycket om: pengarna är slut efter julhelgen. Klapparna är bytta. En slatt glögg står och skräpar. Nyårslöftena sprack redan efter en vecka. Dagarna är mörka, väglaget svårbemästrat, bilrutorna måste skrapas. Skidfantasterna saknar snö, snösvängen saknar arbete, men många tillsammans med mig längtar egentligen inte efter det vita landskapet.

I år kom i alla fall vintern och ja, det blev kallare, vackrare, ljusare. De som inte räds att plurra åkte långfärdsskridskor på blänkande isar och la ut fantastiska bilder på nätet. Just de där finaste islandskapen kan få mig att sörja att jag aldrig lärde mig behärska skridskorna, men så tänker jag på hur lätt det är att ta ett ofrivilligt, otäckt vinterdopp och så går det över.

Ändå menar jag att januari har sina absoluta ljuspunkter. Håll med om att det är roligare att titta runt i butiker, om än efter saker man absolut inte behöver, när priset är nedsatt med hälften, ibland till och med med 70 procent!

Dessutom är detta den tid på året då tulpanfebern bryter ut. Utan de där blommorna skulle allt te sig mycket jobbigare. Svenskarna köper en miljon tulpaner om dagen mellan jul och påsk, så jag är verkligen inte ensam! Vi har nog rent av världsrekord i tulpankonsumtion per capita, faktiskt. Och att de flesta vi köper är odlade i Sverige och kommer "nyskördade" till butiken ger pluspoäng på miljö- och klimatkontot.

Att jag inte kan leva utan de där blommorna i alla möjliga glädjeframkallande färger har jag inte svårt att bekänna, även om jag inser att det är egoistiskt i tider då det skulle se bättre ut att ge blomslantarna till något som fler kunde glädjas åt. Men tulpaner är värdefulla, om än inte i rent pekuniära termer som förr i tiden när holländarna drivit sina lökodlingar in absurdum. En enda lök kunde kosta en förmögenhet, lika mycket som ett hus rent av. I dag är värdet för själen högt, även om det inte går att ange i kronor.

Det finns annat som dyker upp som också tyder på ljusare tider. Att dagarna blir längre är förstås ett självklart bevis på det. Men jag kan inte låta bli att förundras över hur tidigt arbetsgivarna vill ha in de anställdas semesterönskemål, tidigare för varje år tror jag! Vårmodet börjar synas bredvid butikernas sista reaplagg och katalogerna som listar nästa vinters soliga resmål trillar in i brevlådan.

Nu gäller det helt enkelt att blicka framåt. Det är nog det som är meningen med februari.
OK, då kör vi! Ny månad, nya tag!

Buketten för dagen går i vitt och lila.
Copyright Klimakteriehäxan

8 kommentarer:

 1. är lite återhållsam med saker-jag-inte-behöver... efter att ha läst Fågelburen av Lisa Jewell. En bok om mig?
  Vi ska snart åka på mitt livs första skid-resa... är livrädd, där finns ju snö. Tre generationer, en familjegrej, tycker det var bättre på Nidingen fyren.

  SvaraRadera
 2. P.S.
  äger bara en Aalto-vas som maken köpte i Finland - när han lärde sig finska på kurs!

  SvaraRadera
 3. OK då leder jag Aalto-kampen, med marginal. Lärde han sig nån finska? Vad beträffar skidresa är jag inte det minsta avundsjuk. Nu är det många år sedan jag gick i fjällstrejk. Här kan man läsa om det om man vill:
  http://klimakteriehaxan.blogspot.se/search?q=fj%C3%A4llstrejk

  SvaraRadera
 4. Aina; jag har ett inlägg på min blogg om att jag går ur temagruppen, kanske har du redan läst det, jag har nyss lagt till att ni kan använda mina teman om ingen annan vill lägga nya.

  SvaraRadera
 5. (maken är väldigt duktig på att prata finska - men jag pratar för lite... han har gjort några jobbresor till Finland, fast då pratas det mest engelska. Jag har inte ens lyckats lära mina barn...)

  SvaraRadera
 6. (kanske får jag vakta sovande baby/barn när föräldrarna åker i Sälen :)

  SvaraRadera
 7. Visst är det trevligt med januarirean. Men .......igentligen så här vi ju liksom rea hela året om. Man vet snart inte vad det igentliga priset är...hmm....

  Tulpaner är fint och vårigt. Vackra blommor i fina färger.


  Kram till dig.

  SvaraRadera
 8. Semesterönskelmål är något jag aldrig haft. Vi lärare har ju länge haft påtvingad semester när allt är som dyrast... Nåja. Jag har aldrig klagat över det. Inte heller bytte jag när vi fick välja att ha "vanlig" semester.

  Just nu har jag en bunt rosor som verkar vara uppfödda på konserveringsmedel, de ser exakt lika fräscha ut som i torsdags när jag köpte dem för 25:-

  SvaraRadera