söndag, februari 28, 2016

Ja må han leva ...

Jag minns t o m de här kläderna!
Han fyller 100 jämna år i dag, Svend Asmussen.
Vilken speleman! Vilken energispruta! Vilken glädjespridare!

Jag såg honom showa med Swe-Danes på konsert i Sundstaläroverket i Karlstad. Mina föräldrar var fans, alltså fick jag följa med  det var väl inte tänkt som underhållning för folk i tioårsåldern, men som jag minns det fungerade det alldeles utmärkt. En musikalisk blandning av jazz, pop och visa kryddad med massor av gott humör.

Alice Babs drillade och viftade karakteristiskt med pekfingrarna, Ulrik Neumann kliade sin gitarr och Svend Asmussen lät stråken dansa över fiolsträngarna. De verkade ha roligt på riktigt när de sjöng sina stämmor och drog sina skämt. Danskarna fick anstränga sig lite för att låta mera svenska, det funkade det också. Vi i publiken var helt med på noterna, oavsett ålder. Mamma tyckte att Svend A var väldigt snygg dessutom ...

Nu kan den ende levande Swe-Danes-medlemmen inte spela fiol längre sedan en blodpropp begränsat rörligheten i högerarmen. Men hans virtuositet går att avnjuta i massor av inspelningar, både med trion och i andra inramningar, också i gamla tv-program. Hemma i Barndomslandet hade vi minst en EP, kanske flera.

Här har vi definitivt en hundraåring som inte tänker kliva ut genom ett fönster och försvinna. Han verkar ha för mycket att se fram emot, även utan sin kompis fiolen. Bara att gratulera!

Copyright Klimakteriehäxan

4 kommentarer:

 1. trevligt när man får följa med föräldrarna.

  SvaraRadera
 2. Visste faktiskt inte att han levde. Synd att Swedanes inte repriseras mer i teve idag. Många av mina yngre vänner vet inte vem varken Svend Asmussen eller Alice Babs var. Det var ju en världsberömd trio på sin tid. Deras Bach goes to town glömmer man aldrig!
  Ingrid

  SvaraRadera
 3. Hannele - på så vis blev jag också Povel-fan, och det är jag innerligt tacksam för!
  Ingrid - ja nog skulle Swe-Danes tåla några repriser!

  SvaraRadera
 4. maken har sådana erfarenheter - min far stängde av radion när han kom hem från jobbet.

  SvaraRadera