fredag, februari 19, 2016

Harper Lee – A One Hit Wonder

Om man lånar ett uttryck från musikens värld så var hon ett One Hit Wonder, den amerikanska författaren Harper Lee. När hon var 34 år (1960) publicerades romanen "To Kill A Mockingbird", översatt till svenska med den något svårsmälta titeln "Dödssynden".

Boken blev en jättesuccé, den väckte debatt, den ruskade om, den blev obligatorisk läsning i amerikanska skolor. Den har sålts i 40 miljoner exemplar, utsetts till 1900-talets bästa roman, och Harper Lee fick också det fina Pulitzer-priset för den. Naturligtvis har storyn om svartvita relationer blivit film: "Skuggor över Södern" kom redan 1962. Gregory Peck hade huvudrollen som advokaten som ställde upp som försvarare åt en svart man, åtalad för att ha våldtagit en vit kvinna.

Men sedan tog det 55 år innan en bok av Harper Lee gavs ut igen. "Go Set A Watchman" (Ställ ut en väktare) kom 2015 och i själva verket var den skriven innan debutromanen.
Även jag läste och blev djupt berörd av "To Kill A Mockingbird". Den andra, nyare (eller äldre om ni så vill), boken har jag inte läst.

Harper Lee, the One Hit Wonder Woman, avled igår, 89 år gammal, i Monroeville, Alabama, den stad där hon föddes och som hon nästan alltid bott i. Hennes öde borde också bli en roman. En ensam kvinna som i princip levde hela sitt liv på och med en bok som hon skrivit själv. Sällsynt. Och jag är inte alls säker på att man ska avundas henne även om isoleringen var självvald.
Fast båda hennes böcker åker nu upp på min att-läsa-lista.

Copyright Klimakteriehäxan

PS Ett klargörande för den som inte läst alls: "Go Set A Watchman" skrevs först och gavs förvisso ut sist, men funkar i själva verket som fortsättningen på "To Kill A Mockingbird". Så man läser lämpligen böckerna i samma ordning som de trycktes.

5 kommentarer:

 1. sett den svartvita filmen, Mockingbird.

  SvaraRadera
 2. Jag tror att jag KANSKE sett den i tv. Förundras över de konstiga svenska titlarna, dock, även om "Skuggor över Södern" åtminstone antyder nåt om handlingen.

  SvaraRadera
 3. med Gregory Peck, inte alls så länge sedan i tv, Skuggor över Södern

  SvaraRadera
 4. Det är glädjande att det finns så mycket böcker kvar att läsa. Tack för tipset. / Britt

  SvaraRadera
 5. Har inte läst boken, men såg filmen för något år sen. Den berörde mig djupt - kanske jag läser boken också så småningom. Tack för tipset.
  Ingrid

  SvaraRadera