tisdag, juni 20, 2017

Årets första äppelskörd

Det sägs att den svenska äppelskörden blir liten och dålig i år, på grund av frostnätterna som följde på några sommarvarma vårdagar ni kanske minns. Blommorna frös, kart ramlar av, och frukt som trots allt sväller på grenarna kan ändå vara sprucken eller skadad och därmed inte god nog för butikernas fruktdiskar i höst. I stället blir de fabriksmos eller must.

Jag är för min del rätt nöjd med min allra första äppelskörd  före midsommar till och med!  för året. Den handblåsta glasflaskan kan köpas tom, som jag gjorde, eller fylld med åländskt äppelbrännvin som från början hette Ålvados men efter franska protester fick byta namn till Apelbrand.

Hela härligheten säljs i Smakbyn, ett mat- dryck- och shoppingrecept som drivs av Michael Björklund, korad till Sveriges kock 2000, numera fast förankrad i den åländska myllan (på Eckerö).

De handblåsta glasfaskorna kan fås inte bara med inbyggt äpple utan också med päron, körsbär, djur och människor, exempelvis en på cykel! Och Apelbrand ingår också i färjornas taxfree-sortiment. Smakade ytterst lite. Tom flaska passar mig mycket bättre.

Copyright Klimakteriehäxan

2 kommentarer:

  1. Snyggt! Måste bli effektfullt med Calvad ... äppelbrännvin i.

    SvaraRadera
  2. snygg! (jag testade stoppa äppelkart i flaska - som likörtillverkande munkar gör - den växte i flaskan, ganska roligt)

    SvaraRadera