söndag, juni 11, 2017

I min bokhylla

Här kommer en liten enkät om hur det ser ut och vad som finns i era bokhyllor. Hoppas ni vill vara med och besvara den, skriver Lyran på sin blogg och jag efterkommer uppmaningen, lydig som jag är ...

1. Hur sorterar du böckerna i din bokhylla?
Efter författarnas efternamn, i bokstavsordning. Fast fackböcker har en egen nisch, liksom ordböcker och kartor. Kokböcker på egen plats närmre spisen.

2. Hur många språk finns i din bokhylla? Vilka?

Svenska mest, mycket på engelska, lite på spanska och några enstaka på franska. En på tyska: "Ansichten eines Clowns" (En clowns åsikter) av Heinrich Böll. Köpt i Wien 1970 och jag hade alltså läst honom på originalspråk innan han fick Nobel-priset! Stolt! Men i sanningens namn berodde nog valet mest på att det var en ovanligt tunn bok.


3. Vilket land kommer de flesta böckerna från?
Sverige. Kan misstänka att USA hamnar på andra plats.

4. Flest män eller kvinnor? Eller ungefär lika?

Blandat, men jag är osäker på proportionerna. Kanske ungefär lika?

5. Vilka genrer/kategorier har du i bokhyllan?  

Klassiker, deckare, feelgood, romantik, biografier, humor, förhållandevis lite poesi. Reseböcker och kartor. Lexikon. Lärobok i swahili. En del barnböcker som omges av ett ljuvligt skimmer, som min allra första bok, min första Pippi-volym, och så har jag ett gäng fotoböcker också, bläddergodis.

6. Visa gärna en shelfie!

Ja det kan jag väl göra men den visar bara en mycket liten del av sanningen: en bit av hyllan i Barndomslandet, med rester av min mammas boksamling som vi ansett oss tvungna att rensa ganska hårt i. Men där finns några typiska blåryggade Svalan-klassiker, tryckta i mitten på 40-talet. Franz Werfels "Sången om Bernadette" i två delar är redo för (om)läsning, till exempel!

Copyright Klimakteriehäxan


8 kommentarer:

 1. Bokstavsordning hade vi kanske när vi var nykära och hade böckerna ihop med maken ❤️ nu har vi var sin våning... jag har brittiska författare, gillar den torra brittiska humorn, många genrer, vill få en egen uppfattning, äldsta barnbarnet har själv fått ordna ett par egna hyllor (i husvisningar behöver man inte längre vara rädd för att fastna i bokhyllor - mäklarna rensar bort allt!)

  (stackars jag som var tvungen att läsa tyska i skolan, engelska blev det tredje språket - utan att vi någonsin pratade på lektionerna! På franska hittar jag inte ens en damtoa)

  SvaraRadera
 2. Svalan hade jag glömt. Blir lite nostalgisk. Det är så jag skulle vilja ha det, bokstavsordning efter författarens efternamn. Kanske blir det så en gång ...

  SvaraRadera
 3. Alltså, i ärlighetens namn: resultatet är långt ifrån 100-procentigt ... men ambitionen finns där!

  SvaraRadera
 4. (ibland har böckerna väldigt olika storlekar)

  SvaraRadera
 5. Jag faller ifrån redan på den första frågan. Jag sorterar inte alls. Därför har jag väldigt svårt att hitta böcker som jag letar efter. Jag har i alla fall väldigt många konstböcker och de står för det mesta på ett ställe.
  Ingrid

  SvaraRadera
 6. Jag är totalimponerad av alla som sorterar sina böcker noggrant

  SvaraRadera
 7. Ingrid - men så hopplöst!!!
  Boklysten - fast perfekt blir det nog aldrig ...

  SvaraRadera
 8. Wow, bokstavsordning! Jag försökte med det ett tag men det krävde omsorteringar lite för ofta pga att "någon" köper på sig för många böcker emellanåt...

  SvaraRadera