onsdag, juni 14, 2017

Han gjorde barnbokhyllan starkare

Bild Bonnier Carlsen
Jul efter jul hör jag mig själv säga att jag inte ska titta på "Kan du vissla Johanna?". Har ju sett den troget varje år sedan jag upptäckte den, kan den numera utantill. Den har förvisso inte sänts lika länge som julaftonsversionen av Disney, men ändå!

Fast jag sitter nog där i alla fall. Fångad av historien om pojken som skapar sin egen morfar, om relationen mellan den åldrade mannen och hans låtsas-barnbarn. En historia om ensamhet, om värme, om att lära sig vissla ... ja visst minns vi hur viktigt det en gång var att äntligen kunna?!

Ulf Stark skrev texten. Han var en osedvanligt produktiv författare. Trots att han debuterade sent hann han med ett femtiotal böcker, många filmade. Berättelsen om "Shejken i Stureby" glömmer man inte, inte den om Percy och hans gympaskor heller. Uppräkningen kan fortsätta, alla har väl sin egen favorit. Många av hans böcker har varit "viktiga", tagit upp väsentliga saker i barns värld. Starka!

Nu är Ulf Stark död och det blir inga fler böcker. När jag googlar ser jag att han ändå publicerat fem titlar i år. Hur hann han?
Massor kvar att läsa, högt och i läsa-själv-vrån. Fast han hade säkert mycket kvar oskrivet inom sig, vad får vi aldrig veta.

Vilken tur att han lämnade personalavdelningen på Arbetsmarknadsstyrelsen en gång i världen och började skriva på allvar! Så blev barnbokhyllan starkare.

Copyright Klimakteriehäxan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar