torsdag, juni 01, 2017

En pålitlig vän är borta!

Ibland sker stora saker i det tysta.
Som nu sistlidna natt.
När onsdag blev torsdag och maj gick över i juni uppdaterades den svenska upplagan av spelet WordFeud (Alfapet i datoriserad version) och hädanefter är det senaste årgången av Svenska  Akademiens ordlista som gäller.

Det betyder att vi (miss)brukare råkar ut för vissa överraskningar. Som alla som spelar någon sorts ordspel vet är vissa bokstäver motsträvigare än andra när det gäller att plocka ihop de vinnande poängen. X, C och Y måste placeras med omsorg, för då lönar det sig.

För att inte tala om
ordlekarnas Zvarte Petter: Z. Efter en tid har man listan över tänkbara ord klar: "zink", "fez", "zenit", "zoo", "zest", "blazer" och någon enstaka "aztek". I goda stunder "azalea" och när jag en gång fick ihop till "tazett" höll min motståndare på att svimma. Och så har vi haft mannen från långt-bort-i-stan: från Azerbadjan. En karl med rötterna därstädes är en AZER.

Nu är han försvunnen ur SAOL, denne pålitlige och tjänstvillige man. Omöjlig att återuppliva, går inte ens att få elva poäng på. Det är bara att inse att nästa dråpslag kommer vilken sekund som helst, för oss med en mobil i högsta hugget och WF-matcher i gång.
Fast kanske funkar fortfarande "azerisk"? Ska kolla så snart tillfälle ges.

Copyright Klimakteriehäxan

7 kommentarer:

 1. Undrar om "Zen"
  blir accepterat nu?

  SvaraRadera
 2. Intressant fråga, måste vi utforska! PH går inte heller längre ...

  SvaraRadera
 3. Jag prövade ett par gånger med WF, men kände mig enbart stressad - och jag har nog med stressigheter, så jag hoppade av innan jag blev fast. Nöjer mig med lokaltidningens lördagskryss i egen takt.

  SvaraRadera
 4. mahjong är det enda jag spelade - för evigheter sedan

  SvaraRadera
 5. Jag håller mig undan WordFeud för jag fattar själv att jag skulle fastna totalt. :)

  SvaraRadera
 6. Ni kloka människor som har vett att hålla er borta! Så mycket tid ni sparar!

  SvaraRadera
 7. Ni kloka människor som har vett att hålla er borta! Så mycket tid ni sparar!

  SvaraRadera