tisdag, juni 27, 2017

Sommarjobbare


Det muttras här och där om att det råder brist på insekter, så viktiga för pollinering, oumbärliga för kretsloppet i naturen.

Låt mig bara konstatera att den som står tyst en kort stund intill klätterhortensian vid vår veranda inte alls delar den oron. Hela busken surrar! Sak samma var det när den stora lönnen blommade tidigare: surret i trädkronan var snudd på öronbedövande.
Snacka om energiska sommarjobbare.

Copyright Klimakteriehäxan

8 kommentarer:

 1. sonen har gjort flädersaft, var med honom och plockade, mums.
  Underbart med några droppar gin! ❤️

  SvaraRadera
 2. Vilken klätterhortensia!!! Jag älskar den, så vacker sedan även när den blir höstlig och även i vinter med dess vackra grenar.

  Jag tror att problemet med insekter att det inte alltid är "rätt" slags insekter. Det sägs att det är för lite bin i vår värld och vi måste göra vad vi kan för att de ska trivas.

  Men åh, klätterhortensian. Underbar!

  SvaraRadera
 3. Nog är jag orolig över våra pollinerare alltid. Har en hel del blommor som ska locka till sig både humlor, bin och fjärilar på balkongen men har inte sett så många där, bara 2-3 stycken. Kanske är det vädret som ställer till det för det har varit ganska blött senaste tiden.

  SvaraRadera
 4. Hannele - jag har slutat göra flädersaft, köper ekologisk och god på Lidl. Och klätterhortensia tror jag inte lämpar sig till saft över huvud taget! (även om blommorna påminner om fläderns)
  Emma och Vonkis - det kan säkert vara så att det är "fel" insekter som står för mesta surrande, men jag har i a f sett både bin och humlor.

  SvaraRadera
 5. tack för tips, saft har jag också köpt, idag bakade sonen gott bröd

  SvaraRadera
 6. Det gul- och svartrandiga djuret på min andra bild är väl ändå nån sorts bi? Klicka på bilden så den blir större!

  SvaraRadera
 7. skulle kunna vara kamouflerad blomsterfluga - jag borde veta som haft egna bin ett par år...

  SvaraRadera
 8. (blomsterflugor pollinerar också - men ger ingen honung)

  SvaraRadera