onsdag, juni 07, 2017

Triss i ess

Lyran gav ett ämne för en ny tematrio med sikte på nationaldagen. Den var förvisso i går. Men som uppgiften ser ut tycker jag att den kan besvaras även dagen efter den 6 juni:
Berätta om tre svenska favoriter: böcker, författare, sångare, skådespelare, fotbollsspelare etc. Här finns stor frihet att hitta på lite vad som helst ..
Jag hugger till med film, läsning och en stor entertainer.

Utanför fönstret strilar regnet. Det är just en sådan här dag man bör se filmen "Sunes sommar" med Peter Haber i rollen som pappa och Carina Lidbom som mamman. Visserligen har den sina longörer, vilket man upptäcker när man ser om den, men då kan man också snabbspola fram till de gyllene ögonblicken!

Regn och läsning hör också ihop. Få böcker är bättre än Selma Lagerlöfs "Kejsarn av Portugallien". Det skulle då möjligen vara Hjalmar Söderbergs "Den allvarsamma leken". Båda finns i dramatiserad form, Lagerlöfs historia som TV-serie var fantastisk. Söderberg i långfilmsformat undvek jag nogsamt, feta fördomar satte stopp för det biobesöket. Ska texten vara poetisk blir det Gustaf Fröding.

Foto SVT
Då har vi artisten kvar för att fullborda min triss i ess. Han hyllades nyss med en egen tv-timme (repris från i julas men då såg jag den inte), ny intervju blandat med gamla klipp ur filmer och från scenen. Hoppas ni såg honom: Sven-Bertil Taube, still going strong. Grynet Molvig säger i dokumentären att "alla flickor var kära i honom" och det tror jag på, jag var definitivt inget undantag även om vi så att säga hade ett distansförhållande (läs: jag träffade honom inte över huvud taget).

En snyggare karl får man leta efter, fortfarande stilig efter fyllda 80. Underbar sångare, skicklig skådespelare, bra berättare om både sitt eget och andras liv. 
Dokumentären som är en timme lång kan du se på SVT Play.

Copyright Klimakteriehäxan

2 kommentarer:

  1. Den dokumentären måste jag nog se. Tack för tips!

    SvaraRadera
  2. jag tog upp pappan - vi har regn max varannan dag - mellandagarna är vi alltid ute

    (talet något utöver det vanliga och retoriskt fulländat - skrev Sara Danius)

    SvaraRadera