lördag, augusti 05, 2017

CITAT: Vilken bok säljer bäst?

"99,9999 procent av alla dåligt skrivna böcker blir inte bästsäljare. Å andra sidan är oddsen för att en välskriven bok ska bli en bästsäljare inte heller så mycket högre. Under 2016 gavs det ut mer än 10.000 titlar och mindre än 5-6 promille blir bästsäljare på den nivå att de tar sig in på topp 20. Så det enda rådet till alla oss författare som inte lyckades ta sig in på en topplista 2016 får bli: skriv en bättre bok nästa gång. Som en kunnig bokhandlare uttryckte det."

-Sölve Dahlgren, själv författare, skriver på sajten boktugg.se (där han är chefredaktör) om relationen mellan en texts språkliga kvalitet och en boks försäljningssiffror. Den är inte glasklar! Andra faktorer än språket spelar förstås också roll, men ändå ... Han pekar också på hur populärt det verkar vara att racka ner på "mindre fina" författares verk. Läs hela artikeln här.
Och för den som undrar så var Harry Potters "mamma" J K Rowling den författare som tjänade mest i världen 2016 på sina böcker.  Drygt 750 miljoner kronor trillade in på hennes konto. Förutom direkt bokförsäljning blev det inkomster på film- och teaterversioner av hennes texter.

5 kommentarer:

 1. bra jobbat, J.K. Rowling och Agatha Christie har gått om bibeln.

  SvaraRadera
 2. ... och några andra författare har också gjort det, om sanningen ska fram ...

  SvaraRadera
 3. Stort grattis till henne! Älskar Harry Potter-böckerna!

  SvaraRadera
 4. Har läst alla HP-böcker av J R Rowling (flera gånger om till och med, på engelska)! Har även (såklart) läst hennes deckare som hon skrivit under pseudonymen Robert Galbraith. Succé säger jag bara. Både HP och deckarna. Men sedan läste jag "Harry Potter and the cursed child" som var skriven som en pjäs. Har alltid hatat pjäser - inte min grej. Å den boken var oläslig om man säger så, totalt värdelös. 169 kronor kastade rakt in i sjön. Så jag undrar om just den boken tillhär de 99,9999 procenten eller de 5-6 promille...

  SvaraRadera
 5. sett alla filmerna med Potter

  SvaraRadera