onsdag, augusti 16, 2017

Första dagen på resten av livet: skolstart!

Skolstart. Slut på det där juni-juli-och-augusti-begreppet som en gång gjorde att vi funderade över att välja läraryrket. Tänk att inte ha bara semester, utan ett helt långt sommarlov!

Men den relativt långa ledigheten till trots är inte en dans på rosor att vara pedagog i den moderna skolan. Det är stressigare än någonsin, kraven från både föräldrar och arbetsledning är ständigt fler och politikerna talar ideligen om hur allt ska bli bättre, fast i kollegierummen väntar man fortfarande.

Runt 5000 lärarplatser kommer i höst inte att kunna besättas med behörig personal. Och det är i princip omöjligt att utbilda tillräckligt många, det menar Universitetskanslern. Inte bara för att lärarutbildning tar tid: det finns i dag alldeles för få som är intresserade av yrket över huvud taget. Dessutom är avhoppen bland dem som ändå påbörjat sin utbildning väldigt många.
Den tid då ”fröken” och ”magistern” var titlar som uttalades med beundran och respekt är sedan mycket länge förbi. /forts/

Just i dag är det för över 100 000 barn i Sverige den första dagen på resten av livet: de börjar sin utbildningsresa, den som ska bereda dem för en vuxen vardag i en framtid vi vet ofantligt lite om.
Ett stort problem är bristen på utbildade lärare, ett annat är den hårda belastningen på de tappra människor som arbetar som rektorer och skolledare. Dessutom har dagens pedagoger moderna utmaningar att tackla.

Om detta skriver jag i den krönika som du i dess helhet läser på News 55. Jag blir glad om du inte bara läser utan också kommenterar och dessutom gärna delar vidare i dina egna kanaler, för fler att läsa  för skolan är synnerligen viktig för hela samhället och för alla!

Copyright Klimakteriehäxan

3 kommentarer:

 1. min första dag var en katastrof... utan föräldrar satte jag mig i 2:ans klassrum (skulle varit bäst om jag stannat där, för inte lätt eller roligt för barn som redan kunde läsa à la 1960) mitt livs största besvikelse, mina pensionsklara lärare var utbildade ungefär år 1900...

  SvaraRadera
 2. föräldrarna största problemet idag:

  http://hannelesbibliotek.blogspot.se/2017/08/sommaren-inte-slut-an.html

  SvaraRadera
 3. P.S.
  Tips, vill man ha intresserade elever, ska man undervisa svenska i invankdrarklasser.

  SvaraRadera