tisdag, oktober 10, 2017

Pappor på gott och ont

Hur många gånger kan man upprepa sig, tjata, hålla på med en och samma roman i sitt bloggande om böcker?
Inte vet jag.

Men möjligen är jag snubblande nära att överskrida en gräns nu när jag igen vädjar, ja rent av bönfaller er att läsa "Kejsarn av Portugallien" av Selma Lagerlöf. Om ni nu inte gjort det redan. Den här gången är anledningen att Lyran angett PAPPOR som tema för veckans boktrio. Och Jan i Skrolycka är en far att älska, helhjärtat.

Norske Lars Saabye Christensen fick Nordiska rådets litteraturpris för sin roman "Halvbrodern" som kom ut 2003. Huvudpersonen, pojken Barnum, förlorar sin pappa och hans äldre halvbror blir mer som en fadersfigur. Men så försvinner han också spårlöst ...

En annan fadersfigur som inte är påhittad utan tvärtom tämligen världsberömd är Gunnar Myrdal. Sonen Jan har i en trilogi: "Barndom", "En annan värld" och "Tolv på det trettonde", skildrat en uppväxt med en pappa som ofta var frånvarande, men som under sin bortovaro exempelvis dikterade brev till sitt barn på engelska, att skrivas ut av sekreteraren. Man avundas inte grabben den starten på livet, men det är god läsning!

Copyright Klimakteriehäxan

2 kommentarer:

  1. Kejsaren av Portugallien har ja faktiskt läst och håller med om att Jan erkligen var en far att älska.

    SvaraRadera
  2. alla tre Myrdalsbarn har olika syn på sin barndom - vilket är vanligt, men alla skriver inte böcker om det.

    SvaraRadera