tisdag, oktober 24, 2017

Exotiska utflykter i bokhyllan

Med start i Johannas deckarhörna gör vi topplistor igen! Hon skriver: Idag hade jag tänkt att topplistan skulle ta oss med till de aningen exotiska böcker som utspelar sig på platser vi inte läser om så ofta. Idag letar vi oss bort, mot det okända. Till främmande länder, under ytan eller ut i rymden – det blir spännande att se var vi landar.
Sagt och gjort. Vi börjar i Indien.

"Vem vill bli miljardär?" (Slumdog Millionare) av Vikas Swarup är både rolig, galen och sorglig. Samt mästerligt ihopfogad så att den är nästan omöjlig att lägga ifrån sig ... om grabben som mot alla odds tar delseger efter delseger i teves frågesport med penningpris. Fast det finns rätt gott om romaner i indisk miljö som också hade platsat här.

"Vita tänder" (White Teeth) av Zadie Smith, hennes debutroman när hon knappt hade fyllt 20, tar sin läsare med till Londons invandrarkvarter, ljusår från Oxford Street och Knightsbridge. Här råder andra regler, annan kultur och helt andra levnadsförhållanden. Klart exotisk trots att det utspelar sig på relativt nära håll.

Lite längre bort tar man sig med Jorge Amados hjälp. Han är en produktiv brasiliansk författare som gärna drar en rejäl skröna, precis som huvudpersonen i "Kapten Aragãos bravader" (A completa verdade sôbre as discutidas aventuras do commandante Vasco Moscoso de Aragão, capitão de longo curso). Originalets titel kan möjligen vara ett längdrekord i branschen? Roligt är det i alla fall. Men läs gärna hans andra böcker också.

"En mörderska bland oss" (Burial Rites) av Hannah Kent är en roman byggd på den sanna historien om den person som blev den sista att avrättas på Island. Trots att man vet hur det ska sluta är det en fängslande historia. Man tror gärna att författarinnan, själv från Australien, vet allt som är värt att veta om Island, dess kultur och historia. Och eftersom jag själv aldrig verkar komma dit får det väl duga med en utflykt via bokhyllan.

Petar in en deckare också, en som tilldrar sig i Shanghai. Qiu Xiaolong verkar känna den storstaden in i minsta vrå och där finns Chen, polisen som ska lösa kriminalgåtorna. "Red Mandarin Dress" som jag läst verkar inte finnas på svenska, men åtminstone tre av hans andra böcker har översatts. Kul med lite andra typer av både offer, förövare och brottsutredare.

Copyright Klimakteriehäxan

14 kommentarer:

 1. Det här var ett sammanträffande. En av böckerna jag läser just nu är av Qiu Xiaolong

  SvaraRadera
 2. Slumdog millionaire vill jag läsa, jag älskade filmen!

  SvaraRadera
 3. En mörderska bland oss har jag velat läsa länge :)

  SvaraRadera
 4. Den första har jag sett som film, håller mig helst hemma på Hisingen! ❤️

  SvaraRadera
 5. Så roligt att så många valt så olika böcker :)

  SvaraRadera
 6. bra blandning. håller med Anna, faktiskt många olika böcker inte så många samma

  SvaraRadera
 7. En mörderska bland oss verkar spännande.

  SvaraRadera
 8. Slumdog Millionare har jag bara sett som film, den var lite speciell :)

  SvaraRadera
 9. Jag har läst En mörderska bland oss och ser väldigt mycket fram emot nästa bok av Hannah Kent. Tack för övriga tips!

  SvaraRadera
 10. En mörderska bland oss är så himla bra. Vita tänder tyckte jag också om. Den sistnämnda blir jag lite extra nyfiken på av de andra.

  SvaraRadera
 11. En mörderska bland oss gick som radioföljetong men tyvärr glömde jag lyssna klart.

  SvaraRadera
 12. Deckare i Shanghai - det lät intressant!

  SvaraRadera
 13. Vita tänder läste jag för jättelänge sedan. Har för mig att jag inte gillade den. Tack för övriga tips.

  SvaraRadera
 14. En möderska bland oss verkar spännande!

  SvaraRadera