tisdag, oktober 31, 2017

Skräckexempel

Varför tycker så många om att bli skrämda? Åker ruskiga berg-och-dal-banor, ser grymma filmer, njuter av att blodet stänker i tv-rutan, riktigt känner hur kniven sjunker in i mordoffret i en otäck bok?
Mitt behov av kill-i-magen har gått över. Undviker exempelvis våldsfilmer, eftersom jag tycker att våldsamheterna i det verkliga livet räcker och blir över.

Alltså handlar det för mig mest om inte bara om att välja, utan också att välja bort när Johannas deckarhörna påbjuder att veckans topplista ska ta upp fem böcker som är skräckexempel i en eller annan mening!
De här hamnar på min lista, utan inbördes prioriterad ordning:

1. "Is" (Ice). Gammal Ed McBain som i sin svenska översättning är så gott som oläslig. När det finns så duktiga översättare! Dåligt språk, obefintlig korrekturläsning kan döda vilken berättelse som helst.
2. Mons Kallentoft. Författare som skriver alltför bloddrypande historier. Har bara läst en (hans första: "Midvinterblod") men fler blir det inte.
3. "Lida" av Stephen King. En nagelbitare, en bladvändare, en klassiker.
4. "Oryx & Crake" av Margaret Atwood. Framtidsvision: ytterst få människor finns kvar på jorden. Gillade man "The Handmaid´s Tale" ska man inte missa denna. Två romaner till ingår i en serie.
5. "Pomperipossa". Sagan finns i hur många versioner som helst och den framkallar undantagslöst skräckblandad förtjusning när man läser den med och för barn. Å, den där läskiga näsan ...

Copyright Klimakteriehäxan

13 kommentarer:

 1. McBain och Kallentoft har jag läst, Lida har jag sett som film.

  SvaraRadera
 2. För mig är det då ganska stor skillnad på skräck och splatter och splatter går definitivt bort. Ofta blir det bara löjligt när man får se för mycket. Inget kan vara läskigare än min egen fantasi :)

  Jag har ju älskat skräck sedan jag var ganska liten, varför har jag dock ingen som helst aning om :)

  SvaraRadera
 3. Försöker också undvika skräck och hemskheter som man får tillräckligt av genom att bara sätta på nyheterna. Pomperipossa tyckte jag däremot var alldeles lagom spännande som liten.

  SvaraRadera
 4. Ja läskiga barnböcker finns det också.

  SvaraRadera
 5. Tycker som du - det finns alldeles för mycket hemskheter i vår värld så det räcker och blir över.

  SvaraRadera
 6. Innan jag fick barn såg jag mycket skräck men det fixar jag inte numera, inte massa blod splatter osv däremot psykisk spänning.

  SvaraRadera
 7. Kallentoft har jag också läst en titel av och det blir inte flera. Ed McBain läste jag förr i tiden. slarviga översättare och dålig eller ingen korrekturläsning är ett otyg. Lida har jag sett som film med den fantastiska Kathy Bates i huvudrollen. King läser jag annars inte. Atwood är otrolig!

  SvaraRadera
 8. Gunnar Sträng var farlig för några.

  SvaraRadera
 9. King är en favorit hos mig :)

  SvaraRadera
 10. Mons Kallentoft har jag läst och Lida har jag sett som film, sjukt spännande.

  SvaraRadera
 11. Har bara läst en bok av King och en bok av Kallentoft, men jag vill läsa mer. De övriga känner jag inte till.

  SvaraRadera
 12. Atwood, King och Kallentoft är lästa av dessa, räckte även för mig med Midvinterblod, kommer inte att bli fler Kallentoft än så. Atwoods Oryx & Crake bäst, även läst de andra två i trilogin... sååå bra! :D

  SvaraRadera
 13. Mons Kallentoft har jag läst några böcker av men tröttnade på serien. King är King ;)

  SvaraRadera