onsdag, oktober 25, 2017

Kränkt på riktigt

Det undgår väl ingen att mängder av kvinnor, och en del män, tröttnat på sexuella trakasserier, sexuellt våld och kränkningar. Och temat förekommer givetvis i många romaner. Berätta om tre romaner som gestaltar sexuellt våld/kränkningar!

"Ormens väg på hälleberget" av Torgny Lindgren.
Berättelsen om hur patron tar ut hyra in natura, av kvinnor i flera generationer, när de fattiga inte kan betala. Så stark!

"Utvandrarna" av Vilhelm Moberg.
Om du inte minns det från läsning av boken, så minns du Monica Zetterlunds rolltolkning av Ulrika i Västergöl i filmen. Hon som fått nog och skriker åt bygdens mäktiga män att de minsann, i ungefärliga ordalag, jag minns inte exakt, "brukar stå där med k*ken i ena handen och en slant i den andra".

"Våld. En historia om kärlek" (Rape. A Love Story) av Joyce Carol Oates.
Om Teresa som blir offer för en gruppvåldtäkt, "klädd som om hon bad om det" ... en skakande historia som dessutom har fördelen att vara i mindre omfång  under 200 sidor.

Se där tre historier där ordet "kränkt" är rätt, i ursprunglig betydelse och inte i den nutida slafsvarianten när folk säger sig bli kränkta av nästan vilken liten skitsak som helst.

Copyright Klimakteriehäxan

Läs också min text på temat #metoo här.

8 kommentarer:

 1. Utvandrarna är den enda jag läst av de här böckerna. Tack för tips om de andra!"

  SvaraRadera
 2. Jag hade också med Ormens väg på hälleberget.

  Jo, nog kommer jag ihåg Monica Zetterlund som Ulrika i Västergöhl. En fantastisk rolltolkning. Jag minns också när hon säger de där orden till någon potentat. Det kändes så äkta, att jag trodde att det stod med i Mobergs bok, men det gjorde det faktiskt inte.

  SvaraRadera
 3. Va?!? finns inte den repliken med i boken????????????? det var jag ju så säker på! utnyttjad blev hon hur som helst.

  SvaraRadera
 4. Den repliken kanske inte finns med ordagrant i boken, men jag har inte sett filmatiseringen och har precis för mig att det finns något med liknande andemening i böckerna, som jag läste förra året. Tror hon berättade för Kristina om män som brukade fördöma henne å det grövsta, men sedan själva gärna kom till henne.

  SvaraRadera
 5. i De polyglotta älskarna av Lina Wolff blir männen kränkta.
  Jag får kolla Moberg, minns också... eller om det var i filmen?

  SvaraRadera
 6. Ormens ... är en nästan outhärdligt stark berättelse.

  SvaraRadera
 7. Våld är mycket bra. Utvandrarna också (om scenen du nämner är med i boken också minns jag inte, så länge sen jag läste). Ormens väg på hälleberget borde jag nog läsa.

  SvaraRadera
 8. Bra val. Rosario är död - borde jag läsa! Gillar ju Majgull axelsson.

  SvaraRadera