söndag, oktober 01, 2017

Pärlor i ett skyltfönster

De kallas för italienska lyxsandaler med "nordisk twist" de här röda läckerheterna som fångade mitt öga där de stod i NK:s skyltfönster. Flätad tenntråd som i klassisk sameslöjd i rader över vristen! Vilken idé! Vackert!

Idén är Rebecca Björnsdotters. Hon är en 33-årig svensk designer som haft lyckan att se sina skor på så berömda fötter som Lady Gagas. Nu finns boots och sandaler med Rebeccas namn tryckt i sulan att köpa såväl i Stockholm som i Paris.

Och när jag rusar in i varuhuset med kameran i nypan för att leta upp de där skorna springer jag rakt på, inte bara dem, utan deras upphovsperson dessutom. Rebecca står där och svarar glatt på mina frågor om skorna, som jag naturligtvis på sin höjd kan drömma om. På prislappen står 5 699 kronor, men oavsett det: jag skulle ju behöva köras i rullstol om jag skulle ha dem på mig och samtidigt behöva förflytta mig.

Rebecca hade samearmband själv som yngre och gillar nordisk klassisk formgivning. Tenntråden på de här sandalerna är svensk, men flätningen är gjord i Italien. När jag undrar hur lätt det var att lära ut den konsten till italienare skrattar hon:
-Det var verkligen inte enkelt!

Bevisligen gick det i alla fall. Fyra sinsemellan olika flätor slingrar sig över vristen på sandalen, som finns inte bara i rött (ja ni känner ju till min faiblesse för röda skor) utan också i svart. En serie kaxiga boots har ett mönster i silvermetall på klacken, jättesnyggt även det!

Mera snyggt i NK:s skylt: titta på bilden nedan! Kollade inte upp klänningen alls, men föll för elegansen i det där fönstret mot Hamngatan.
Skylt som skylt, tänker jag! Därmed får detta bli ett något annorlunda bidrag till bloggstafetten SKYLTSÖNDAG. Den som en gång startades av Pumita och nu finns inhyst hos BP.

Copyright Klimakteriehäxan

8 kommentarer:

 1. åååå, dessa klackar skulle förbättra mitt BMI

  SvaraRadera
 2. haha, jag tvivlar! så vitt du inte menar att du skulle tvingas gå på händerna? :-D
  Men ögongodis är det, inte sant?!

  SvaraRadera
 3. Din absolut bästa skyltning hittills! Tack så mycket NK;-)
  Skorna, jag menar sandalerna är fantastiskt att titta på, alltså absolut inte att gå på. Är rädd om mina lårbenshalsar och andra vitala delar här.
  Himla kul att även fick träffa Rebecca irl. Alltid skoj att sätta ett ansikte på en "skokonstnär".

  I andra bilden gillar jag den vänstra klänningen bäst, eller rättare sagt samspelet/spegelbilden mellan skyltdockan och "CAD-dockan". Urläckert!

  1 000 tack för enastående skyltning och länken:-)

  SvaraRadera
 4. Jag skulle, liksom Hannele, komma upp i rätt längd för min vikt med de skorna! Fast skulle snart snubbla...
  Klänningen är vrålsnygg. Den skulle jag kunna ha. Men...när?

  SvaraRadera
 5. Synd man inte är 18år - Utan 80år! Undra; kan man gå med rullator i såna skor?

  SvaraRadera
 6. Wille - rollator skulle kanske kunna vara ett sätt att klara de där klackarna!

  SvaraRadera
 7. Snygga skor! Rolig idé att ha tenntråd på dem men jag har hört talas om att samerna är inte så glada över att vi har tagit över deras sameslöjd och gjort kommers av det, för tenntrådens mönster symboliserar något, vilket vi inte har en aning om. Vi tycker ju bara att det är snyggt?!

  SvaraRadera
 8. Sameslöjd har väl moderniserats som allt annat. Det här lär dock vara en supersmal nisch, så de traditionella armbanden borde inte vara hotade!

  SvaraRadera