tisdag, oktober 10, 2017

Djur på topplistan

Dags för en topplista igen! Det är Johanna som håller i taktpinnen och denna gång ska temat vara DJUR, i fri tolkning.

Jag gör min lista ordnad efter de tänkta läsarnas ålder och börjar väldigt tidigt, men man kan ju aldrig börja vänja ungarna vid böcker FÖR tidigt!

1. Kanin-sagor, serie av Lena Anderson. Pekböcker som berett mig och mina barn stor glädje! Om bad, om att klä på sig, om mat, om paket ... livsviktiga ämnen allihop.

2. "Nalle Lufs" av Gösta Knutsson. Som jag älskade den lilla björnen som inte längre hade någon mamma! Men som hamnade hos Lotta och Mormor och fick lära sig nya vanor. Jag kan fortfarande komma på mig med att citera: "Tandskjorta och nattborste kan man väl alltid få låna!"

3. "Pumans dotter" av Monika Zak. Historien tilldrar sig i Guatemala, i en tid när den indianska urbefolkningen hade det mycket svårt (det har de väl i o f s fortfarande). Zak har förresten skrivit ännu en bra ungdomsbok med djur i titeln: "Pojken som levde med strutsar".

4."Harens år" av Arto Paasilinna. Måste vara en av hans bästa böcker, han är väldigt ojämn i sitt författarskap tycker jag. Men det här är en härligt underhållande skröna. Huvudpersonen lämnar sitt trista kontorsjobb i Helsingfors för att leva livet i naturen i sällskap av en hare.

5. "Haren springer" (Rabbit, Run) av John Updike. Handlar inte ett skvatt om harar men är första delen i en helt fascinerande romanserie, som bland annat fått mig att tro att jag vet hur det känns att åldras och komma i otakt med sin mansroll. Hela serien är lysande. Med bilhandlaren Harry "Rabbit" Angstrom i huvudrollen.

Copyright Klimakteriehäxan

14 kommentarer:

 1. Tack för tipset "Rabbit run". Har boken i min ägo men aldrig läst den eftersom jag trodde i min enfald att den just handlade om en hare...
  Ingrid

  SvaraRadera
 2. Harens år är den enda av de här böckerna som jag känner till. Jag har inte läst den men vet att pappa hade den boken i bokhyllan.

  SvaraRadera
 3. Haren springer har jag inte läst, men nu fick jag lust att göra det. (jag visste att den inte handlar om harar.) Nalle Lufs minns jag plötsligt också. tror att jag läste Harens år, men sedan blev det inte mera.

  SvaraRadera
 4. Känner till titlar, men den enda jag säkert vet att jag läst är Harens år, den första (och sista) av Passilinna. Vi delar inte humor, så är det bara.

  SvaraRadera
 5. De två första läses ofta ihop med barnen på jobbet, annars var det nya bekantskaper för mig.

  SvaraRadera
 6. Känner till de flesta men har inte läst någon. Har inte läst något av Paasilinna men tänkt att jag ska testa någon bok och se om det är något för mig. Kanske Harens år?

  SvaraRadera
 7. Har inte läst någon av dessa, men det verkar vara en bra blandning av djur.

  SvaraRadera
 8. Nej här ringer ingen klocka att jag läst någon av böckerna men det har jag säkert.

  SvaraRadera
 9. Harens år har jag läst i år! En hyllvärmare sen länge, en skröna - javisst. Helt ok.

  SvaraRadera
 10. Tack för tipsen! Harens år har jag aldrig varit sugen på förut (håller med dig om att Paasilinna är väldigt ojämn) och Haren springer har jag inte ens hört talas om.

  SvaraRadera