tisdag, oktober 03, 2017

På äldre dar

Dags för en tematrio igen, efter påbud från Lyrans Noblesser. Denna gång ber hon: Berätta om tre bra böcker där det finns minnesvärda porträtt av äldre personer.

"Jag heter inte Mirjam", Majgull Axelssons förra bok, är en sådan. Om kvinnan som på sin ålders höst väljer att äntligen berätta sin dramatiska livshistoria.

"En man som heter Ove" av Fredrik Backman hör också hemma i den här kategorin. Misstänker att jag är långt ifrån ensam om att ta den som ett exempel. "Alla" har ju läst den, och/eller sett filmen!

"Kejsarn av Portugallien" av Selma Lagerlöf. Ja, nu är jag där igen ... denna litterära pärla borde alla känna till. Om mannen som, redan lite till åren, blir pappa till en dotter. Hon ger honom mening med livet, hon blir hans allt. Men utvecklingen går inte riktigt som han hoppats. Ingen spoiler här, med tanke på den som har upplevelsen kvar.

Copyright Klimakteriehäxan

4 kommentarer:

  1. Tre superbra tips.

    SvaraRadera
  2. Min första tanke var också "En man som heter Ove", men jag valde bort den sen. Ove är "bara" 59 år tydligen men han är ju helt klart gubbe i sinnet. :)

    SvaraRadera
  3. Ja var går gränsen för gubbe och gumma? Väldigt olika beroende på vem man frågar, tror jag! Är man tonåring är 59 urgammalt ...

    SvaraRadera