tisdag, november 14, 2017

Amerikanska deckare jag minns

I Johannas deckarhörna är ännu en topplista pålyst i dag.
Temat är amerikanska deckare och thrillers. Enskilda böcker eller kanske ett helt författarskap, nu vill jag se era favoriter! skriver hon.

Joseph Wambaugh var själv polis i Los Angeles innan han började skriva suveräna böcker. "The Onion Field" var den första jag läste, och sedan var jag fast i åratal. Wambaugh byggde ofta på verkliga kriminalfall och också på det ständigt pågående flyktingdramat vid mexikanska gränsen. Det var också hans författarskap som låg i botten när "Hill Street Blues" blev en superpopulär tv-serie i polisgenren, och flera av hans historier har filmats. Tyvärr har hans senare romaner inte riktigt kommit upp i hans gamla klass.

Cormac McCarthy skrev "No Country for Old Men" och den är rejält våldsam, så den borde jag inte gilla. Men det gjorde jag ändå!

Gillian Flynn tror jag har mycket mer att ge. Ser fram emot hennes nästa! Flynn snor därmed listplatsen från Patricia Cornwell, hon med Kay Scarpetta, rättsläkaren.

Qiu Xiaolong är visserligen född i Kina, men lever i USA sedan 30 år och skriver på engelska. Hans deckare utspelar sig i det gamla landet, och han har fantastisk förmåga att få mig att tro att jag har varit i Shanghai ... det har jag inte! Men det blir spännande med den exotiska miljön och polistraditioner vi inte känner igen från någon Beck-film precis. Amerikansk? Hm. Gränsfall ...

Stephen King går inte att förbigå på denna topplista. Mästerlig, produktiv, så läsvärd! Kul också att ta del av hans tankar om skrivande. "On Writing" heter den boken.

Där har ni fem lysande skribenter som finns i min bokhylla och som skrivit böcker jag minns. Klicka på länken och kolla in fler topplistor, det kan leda till massor av bra lästips!

Copyright Klimakteriehäxan

9 kommentarer:

 1. läser. Bara brittiskt... men Flynn har jag läst.

  SvaraRadera
 2. Kings skrivarbok har jag men räknar inte den till deckare.

  SvaraRadera
 3. Wambaugh har jag inte läst och Cormac McCarthy vågar jag inte läsa. Vassa föremål av G Flynn har jag också läst

  SvaraRadera
 4. Cormac McCarthy har jag bara läst en bok av (Blodets meridian) och det kommer nog inte att bli fler böcker av honom. Jag vill inte kalla den usel, men bra var den inte :)

  SvaraRadera
 5. No country for old men såg jag som film för några år sedan. Riktigt obehaglig, men Javier Bardem i huvudrollen var helt fantastisk, så ruggig.

  Ps. googlade på filmen, det var visst 11 år sedan jag såg den! Tiden går ;)

  SvaraRadera
 6. Hannele - jag påstår ju inte att On Writing är en deckare!

  SvaraRadera
 7. Jag hoppas att Gillian Flynn kommer med nytt snart! :)

  SvaraRadera
 8. Ja Stephen King är ett måste på listan. Inte läst den du nämner men kan tänka mig att den är intressant.

  SvaraRadera
 9. Här fanns det några okända författare för mig som måste spanas in :)

  SvaraRadera