söndag, november 26, 2017

#MeToo blev en massrörelse på riktigt

Det har gått fem veckor nu. Fem veckor sedan jag för första gången nämnde #MeToo här på bloggen. Då hade den första bomben redan briserat, i USA, i självaste Hollywood. Och här på hemmafronten var jag långt ifrån först på bollen.

Jag vet inte vad ni tänkte då. Men jag vet vad jag själv tänkte: det här passerar antagligen, faller snart i glömska, så där som saker oftast brukar göra oavsett hur viktiga de än må vara.

Inte kunde jag ana hur många vittnesmålen skulle bli. Hur grova kränkningar det har handlat om. Hur små flickor som drabbats. Hur vedervärdiga detaljer som skulle redovisas. Hur systematiskt övergreppen har iscensatts. Och, inte minst, hur "bra" det ändå har fungerat, så otroligt länge! När hot gått hem, när rädsla blivit förövarnas bästa hjälpreda.

Listan över grupperna som nu rest sig i stark och gemensam protest är så otroligt lång. Se själva, för här är den, i bokstavsordning, som jag TROR att den ser ut för närvarande:!

HELA #MeToo-LISTAN FÖR SVERIGE

Byggbranschen: #sistaspikenikistan
Transport: #banaväg
Diplomater #tystDiplomati
Fotografer #exponerad
Akademiker: #akademetoo
Bilskollärare: #stopplikt
Dans: #tystdansa
Elever i skolan: #tystiklassen
Fackförbunden: #inteförhandlingsbart
Florister: #taggarnautåt
Försäkring: #påvåravillkor
Gymnasieelever: #rackupphanden
Hårdrock: #KilltheKIng
Idrott: #timeout
It: #felfil
Journalister: #deadline
Jurister: #medvilkenrätt
Konstvärlden: #konstuppropet
Kyrkan: #vardeljus
Läkare: #utantystnadsplikt
Musiker: #närmusikentystnar
Myndigheter: #allmänhandling
Patienter som blivit utsatta för övergrepp av läkare: #vitarockensmakt
Politik: #imaktenskorridorer
Politiker: #politikeruppropet
Restaurangbranschen: #vikokaröver
Skolpersonal: #integodkänt
Socialarbetare: #orosanmälan
Sångare: #visjungerut
Teater: #tystnadtagning
Teknikbranschen: #teknisktfel
Transport: #banaväg
UD: #tystdiplomati
Vård och omsorg: #metoovoo
Vården: #nustickerdettill

#MeToo visade sig bli en massrörelse, på riktigt. Alla grupper finns på Facebook. Rörelsen har potential att bli långlivad.
Värt att notera trots det sorgliga och allvarliga sammanhanget är att så många hittat väldigt fyndiga namn till sina grupper!

Copyright Klimakteriehäxan

4 kommentarer:

 1. Skulle skriva "hahaha", men det känns helt opassande här. MEN du tar upp kampanjen en gång till iaf, men avstår från att berätta om egna erfarenheter. Ganska klokt...

  PS. Tycker det hela har gått överstyr och jag börjar tröttna på häxjakten på alla dessa "äckliga män" som alla skärs över en kam, och alla dessa rädda/fega kvinnor som nu "äntligen" träder fram efter #metoo gav dom tillfället att haka på. Som du säger - tack Harvey Weinstein. Eller inte...

  PS. Antar att du läst det här https://www.expressen.se/noje/lotta-brome-slutar-pa-sveriges-radio/ DS.

  SvaraRadera
 2. Och jag saknar i sammanhanget en rad framträdande kvinnor som har eller har haft höga chefspositioner - vilket ju uppenbarligen inte har betytt särskilt mycket om ens något. Men många av dessa kändisar, män och kvinna, har ju grävt sin egen grav ... vare sig chefen vetat om det eller ej.

  SvaraRadera
 3. inte skvallra... vem kom på den regeln?! mobbarna? översittare? tafsare?,

  SvaraRadera
 4. (fyndiga namn... de där bildekalerna av olika yrkesgrupper... präster har gjort de i kyrkan... kommer inte på nu... idag skulle ingen sätta upp sånt)

  SvaraRadera