måndag, november 27, 2017

Mångordigt redan på omslaget

En liten tematrio kan det kanske vara dags för så här på måndagkvällen! Den här gången efterlyser Lyran tre bra romaner med långa, poetiska titlar.

Jag undrar om inte Jorge Amado har rekordet? "A Completa Verdade Sõbre as Discutidas Aventuras do Comandante Vasco Moscoso de Aragão, Capitão de Longo Curso" skrev han på det tidiga 60-talet. På svenska fick boken heta "Kapten Aragãos bravader" men om jag ger mig på en direktöversättning av originalets titel blir det "Den fullständiga sanningen om de ifrågasatta äventyren som befälhavaren Vasco Moscoso de Aragão, kapten på långa båtfärder, hade varit med om". Oavsett titeln som ju inte är direkt enkel är det en lättläst, färgstark och underhållande roman.

När jag i mina händer fick Alex Schulmans bok om hur han fann sin hustru blev jag först lite imponerad av titeln: "Att vara med henne är som att springa uppför en sommaräng utan att bli det minsta trött". När jag sedan insåg att han lånat formuleringen av Tomas Tranströmer var jag inte lika tagen. Fast boken är OK.

Hittar nog inte så många fler riktigt mångordiga titlar, såvitt man inte ska räkna med undertiteln, förstås. Men två till minns jag: Fredrik Backmans rörande lilla bloggroman "Och varje dag blir vägen hem längre och längre", i demensens grepp, och så "Julaftnar jag levt, platser jag sovit på och syrran" av Beate Grimsrud.

Dagens nyss utnämnda August-vinnare har också många ord i titeln: "De kommer att drunkna i sina mödrars tårar", skriven av Johannes Anyuru. Men titeln är det enda jag läst av den boken, så den överlåter jag åt er andra!
Annars så är det ju oftast inlagan som är mångordig, och inte sällan i överkant ...

Copyright Klimakteriehäxan 

7 kommentarer:

 1. Den första titeln var verkligen lång!

  SvaraRadera
 2. Ja jag tror det kan vara ett rekord!

  SvaraRadera
 3. Anyuru borde man ha tänkt... Hisingspojken! ❤️

  SvaraRadera
 4. Tre väldigt fina och intressanta titlar. Backmans bok ligger hör och väntar på att bli läst.

  SvaraRadera
 5. det finns flera reseberättelser med långa titlar. ligger nog i sakens natur. Schulman hade jag också med

  SvaraRadera
 6. Anonym1:23 em

  "Att vara yngst är ett handikapp som går över" är ju inte heller en direkt kort titel ...? :-D
  Gunilla (som läst och gillat!)

  SvaraRadera
 7. Jag gillar den första, är svag för den där sortens beskrivande titlar / kapitelrubriker, för jag har läst många gamla böcker där det varit kutym. Backlmans bok fanns på min lista också, jag tyckte den var fin.

  SvaraRadera