torsdag, november 16, 2017

Eget i bokhyllan

På torsdag delar Mia ut veckans helgfråga, till allmänt besvarande och, så småningom, beskådande. Så här lyder den denna gång:
Hör du till dem som vill skriva en egen bok? Vad skulle den handla om? (Tillhör du dem som redan skrivit en eller flera böcker, ja, men passa på att göra lite reklam för dina alster.)

Redan som barn drömde jag om att bli författare.  År 2008 kom äntligen min första bok. Den heter som min blogg, "Klimakteriehäxan", och består i princip av tidlösa inlägg från mina första fyra bloggarår. I det allra första kapitlet får man veta hur jag blev just "Klimakteriehäxan". "Bra läsning för folk med humor" skrev någon recensent. I den får man vara med när mina ungar blir allt större, min föräldraroll förändrad. Ett och annat tips kan andra mammor hitta. Tvättstrejken var exempelvis en riktig succé!

Sedan gick tiden och inte förrän 2014 kom min nästa bok, avsedd för yngre läsare, de där i den så kallade bokslukaråldern. "Dela lika" handlar om Cilla som hamnar i ett läge som väldigt många svenska ungar hamnar i: mamma och pappa flyttar isär och dottern ska "veckopendla" mellan föräldrarna. Det blir förstås diverse förvecklingar ... och rätt stor chans till igenkänning.

Nummer tre av mina "hemgjorda" alster kom från tryckeriet precis till bokmässan samma år. "Att vara yngst är ett handikapp som går över" får man väl betrakta som en sorts självbiografi, med mycket minnen och möten från mitt liv som journalist i femtio år. Lunch med en massmördare är en historia. Eller ta mötet med skoputsarpojken i Tegucigalpa, huvudstad i Honduras. Jag brukar säga att jag tror att han (om han lever) minns mig lika bra som jag minns honom.

Den som vill veta mer kan med fördel klicka på bilderna av böckernas omslag (gjorda av den begåvade Helene Åberg) i spalten till vänster här. Då hamnar man på böckernas egna sidor, med recensionsutdrag (har bara fått snälla!), läsarkommentarer och lite annat runt omkring. 

Nu har det gått tre år igen, och inte har jag fått ut något mer alster. Men jag har inte gett upp. Jag har idéer, bra idéer tycker jag själv.
Tyvärr är det inte alldeles enkelt att skriva böcker. Och lyckas man väl skriva dem kan den vara ännu mycket svårare att få någon att ge ut dem ... sedan ska folk köpa dem också, det är tanken ... Lätt som plätt? Nej.

Mia slänger med en bonusfråga: Har du börjat "tjuvlyssna" på julmusik än? Någon favorit? 
NEJ. För tidigt. Men Niklas Strömstedts "Tänd ett ljus" har blivit någon sorts favorit, när det är dags. Och Tommy Körbergs gamla julskiva kan också tänkas komma fram i år igen.

Copyright Klimakteriehäxan

17 kommentarer:

 1. jag har alla dina böcker i min bokhylla, har plats till till!

  SvaraRadera
 2. Ja den som väntar på nåt gott .... :-D

  SvaraRadera
 3. Hoppas du lyckas få ned dina idéer på papper :)

  SvaraRadera
 4. Att vara författare är nog ingen dans på rosor, inte förrän man slår igenom och blir stor, ja om det nu skulle hända. Så det är tur jag inte har författar drömmar :)

  SvaraRadera
 5. Monika - hoppas kan man alltid!
  Anna - så klokt!

  SvaraRadera
 6. Grattis. Jag ska kolla upp dina alster.

  SvaraRadera
 7. Anonym3:44 em

  Kan man köpa dina böcker nu?
  Gunilla

  SvaraRadera
 8. Dina böcker har jag koll på ;) Mitt äldsta barnbarn gillade Dela lika när hon läste den för några år sedan.

  SvaraRadera
 9. Villa Freja - roligt om du gör det!
  Gunilla - ja, i nätbokhandel. Fast det är tveksamt om den äldsta finns. Men på bibliotek förstås!
  Ewa - kul! Ja "Dela lika" har gått hem och jag hade tänkt skriva en fortsättning men ... det är svårt att sälja böcker, som sagt. Har tänkt att jag skulle kunna lägga ut den gratis på nätet men har bara skrivit en bråkdel.

  SvaraRadera
 10. Hoppas det går vägen med dina idéer!

  SvaraRadera
 11. Lycka till med bokidéerna! :)

  SvaraRadera
 12. Det kommer nog en bok till. 👍

  SvaraRadera
 13. jag har förstått att det är hårt arbete att skriva böcker och sedan få dem utgivna dessutom

  SvaraRadera
 14. Fint gjort att få förverkliga en dröm!

  SvaraRadera
 15. Tack för era välgångsönskningar ... får se om de har nån effekt! :-D

  SvaraRadera
 16. Att få tre böcker utgivna är en bedrift. Då vet en i alla fall att några människor läser dem.

  SvaraRadera
 17. Wow! Tre böcker - imponerande! Hoppas det blir en fjärde också.

  SvaraRadera