tisdag, november 28, 2017

Fem i topp i höst – bara kollegor!

Det är tydligt än en gång: jag har inte min gamla lästakt kvar. Så när nu Johanna vill att man ska göra en topplista av höstens fem bästa böcker får jag tänka till!

Men en kandidat kommer jag ändå på direkt. Det är en journalistkollega, Olle Lönnaeus, som jag nyss upptäckt som en flyhänt och underhållande skribent i längre format. "Mike Larssons rymliga hjärta" var en trevlig bekantskap, som jag kan rekommendera till den som vill ha något lättsamt i läsväg.

En annan kollega som debuterat med den äran är Helena Stjernström, som skapat Copenholm där saker man inte förväntar sig utspelas. "Stygga flickor kommer till himlen" har massor av gott humör och är fullspäckad av goda idéer. Historien flyter på lätt och kul och tar en och annan oväntad sväng!

Äsch, jag håller mig till kollegorna. Carina Bergfeldt, för närvarande korrespondent i USA för Sveriges Television, skrev under sin tid på Aftonbladet reportageboken "Sju dagar kvar att leva". En mycket läsvärd belysning av dödsstraffet, sett med olika ögon: förövarens, offrets, polisernas, väktarnas, de anhörigas ...

I Lynda Schusters memoarer "Dirty Wars and Polished Silver" förekommer jag till och med, om än i lätt förklädd form. Lynda berättar om ett ovanligt händelserikt liv, om den passionerade relationen till vår gemensamme vän som var dubbelt så gammal som hon. De gifte sig när hon var 26, vid 27 blev hon änka. Så småningom bytte hon journalistrollen mot diplomathustruns, i en ny värld,  spännande den också.

På femte plats placerar jag Kurdo Baksis bok "Min vän Stieg Larsson". Ger lite bakgrund till Millennium-succén och en journalistkarriär som inte liknar någon annans.

En som nästan kom med är Torgny Lindgren. När han i "Minnen" berättar om sina journalistdrömmar och faderns reaktion skrattar jag högt! Och han var ju faktiskt journalist en kort period i sin ungdom.

Copyright Klimakteriehäxan

15 kommentarer:

 1. Sju dagar kvar att leva är jag så nyfiken på att läsa!

  SvaraRadera
 2. Känner inte till någon av böckerna på listan men blir nyfiken på flera.

  SvaraRadera
 3. Minnen ska jag komma ihåg att plocka fram från min bokhylla.

  SvaraRadera
 4. Carina Bergfeldt har jag läst, dock inte just den boken. Olle Lönneus har jag tänkt läsa :)

  SvaraRadera
 5. Carina Bergfeldt har jag just ringat in. Min vän Stieg Larsson skulle vara lite intressant att läsa. men jag antar att det finns en annan sida av saken också. Torgny Lindgren är oförliknelig. Jag hör honom själv läsa när jag läser honom.

  Ang. Kvinnan som mötte en hund är jag skakad och ganska illa berörd. får ta den i portioner. annars blir jag nog tokig också

  SvaraRadera
 6. Evelina, Monika - ni blir inte besvikna på Bergfeldt.
  Mrs Calloway - om Elsie Johanssons bok: råkar man känna någon som är ensam på riktigt drabbar den en än värre. Själv projicerade jag den på en släkting, så sorgligt.
  Om Torgny: visst hör man honom, hela tiden! Förhöjer njutningen i hög grad!

  SvaraRadera
 7. Sju dagar kvar att leva är den enda på din lista jag känner till, dock inte läst. Än. Tack för tips vad gäller de övriga. :)

  SvaraRadera
 8. Bergfeldt hade ju en härlig titel :)

  SvaraRadera
 9. Har inte läst någon av dina böcker, men de verkar intressanta.

  SvaraRadera
 10. Inte läst någon av dessa, tack för tips!

  SvaraRadera
 11. Sju dagar kvar att leva har jag läst och gillat

  SvaraRadera
 12. Stygga flickor lät intressant.

  SvaraRadera
 13. Mina två första är lästips för den som behöver nåt som inte håller en vaken i grubblerier om nätterna.

  SvaraRadera
 14. Stygga flickor verkar vara en bok helt i min smak. Minnen har jag liggande oläst i bokhyllan, kanske dags att ta fram den?
  Ingrid

  SvaraRadera
 15. Sju dagar kvar att leva var riktigt bra!

  SvaraRadera